fbpx

Один із першовідкривачів українського боксу Осип Хома народився в Станіславові та воював в УПА

Наша історія 21:19, 30.04, 2017

Один із першовідкривачів українського боксу Осип "Боксер" Хома прожив коротке, яскраве і багате на пригоди життя.

У 15-річному віці втік з дому у Станіславові (Івано-Франківську) та вирушив до Польщі, опинився у портовому місті Гдиня. Високого зросту хлопчина розвинув там свої навички, здобуті у дворових боях. Став членом збірної Польщі з боксу і навіть переміг Олімпійського чемпіона 1936 року в Берліні, німця Герберта Рунге – до сьогодні єдиного німецького надважковаговика, який перемагав на Олімпійських іграх, пише gazeta.ua.

Був призваний на службу у військово-морський флот Польщі, згодом перевівся у торговий флот. 24 рази, працюючи у торговому флоті, відвідав Нью-Йорк. Якось у Брукліні нокаутував відомого американського професіонального боксера чеського походження Гавлічка. Підписав професіональний контракт. Мав очевидні перспективи. Його навіть взявся тренувати легендарний американський боксер, екс-чемпіон світу Бенні Леонард. Але кар'єра завершилась, тільки розпочавшись. У 1939 році він мусив повернутися до Польщі, щоб до кінця виконати умови контракту з компанією торгового флоту. В Європі у період Другої світової війни був у німецькому і радянському полоні, воював у дивізії "Галичина" і в УПА.

У 1951 році з родиною перебрався у США. Там одружився, у нього народилась донька. Помер на сорок першому році життя 30 квітня 1958 року, не перенісши операції. Похований у Нью-Гейвені, штат Коннектикут, США.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: