fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • Олександр Шевченко подав законопроект про встановлення державного свята – Дня народження Тараса Шевченка 9 березня

Олександр Шевченко подав законопроект про встановлення державного свята – Дня народження Тараса Шевченка 9 березня

Політика 18:51, 12.04, 2016

Днями народний депутат України Олександр Шевченко зареєстрував законопроект №4375 "Про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України (щодо встановлення святкового дня 9 березня – Дня народження Т. Г. Шевченка)".

"На одній із зустрічей з виборцями до мене звернулися члени Громадської ради по контролю за якістю ремонту доріг при Івано-Франківському міськвиконкомі (це дуже цікава і різнопланова Громадська рада, з якою в нас налагодиласа плідна співпраця) щодо встановлення державного свята 9 березня  Дня народження Тараса Григоровича Шевченка,  розповідає народний депутат.  Цю ідею підтримали й інші громадські організації та активісти. І вже за кілька днів такий законопроект був написаний моєю командою та поданий до секретаріату Верховної Ради. Зараз законопроект знаходиться на розгляді в профільному комітеті, – зазначив нардеп. – Ім'я Тараса Шевченка відоме в усьому світі: у багатьох країнах йому встановлено пам'ятники (кажуть, що більше пам’ятників встановлено лише Будді), твори Тараса Шевченка перекладені майже всіма мовами світу, його ім'ям в Україні названо університети, театри, площі, вулиці. Встановлення державного свята Дня народження Тараса Шевченка, переконаний, важливе як для сьогодення, так і для створення непорушної духовної опори українців в майбутні часи. Цей день вже є одним із символів українства, залишилося лише формально узаконити цей факт Законом України".

 

———————– 

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту Закону України "Про внесення зміни до статті 73

Кодексу законів про працю України"

 

В українському суспільстві закріпилася традиція відзначення святкових та інших знаменних дат, пов'язаних із подіями і персоналіями української історії. Ця традиція глибоко і органічно вкорінена у суспільну свідомість українців та знаходить розуміння у світової спільноти. Вона формує своєрідний календар держави, що віддзеркалює символічні основи українського буття.

Існує об'єктивна потреба у законодавчому закріпленні принципових дат як державних свят, що особливо актуально в період політичної нестабільності та спроб ворога шляхом гібридної війни дискредитувати і розмити символічні форми української автентичності та національної присутності.

Однією з ключових дат є 9 березня – день народження Тараса Григоровича Шевченка. Вже півтора століття цей день єднає та мобілізує українців всього світу на виконання національних завдань і проектів. Постать Тараса Шевченка, національного пророка, стала загальновизнаним культурним і духовним маркером українства.

Особливе значення 9 березня в тому, що цей день є справжнім народним святом, яке постало з громадської ініціативи. Державне вшанування цієї ініціативи стане підтвердженням українського духу нашої держави, її небайдужості до духовних прагнень громади.

З метою вшанування пам'яті та неоціненного внеску в розвиток нашої держави та її культури, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості пропонується визначити держаним святом України 9 березня – День народження Тараса Григоровича Шевченка.

Встановлення Дня народження Тараса Григоровича Шевченка як державного свята покладе початок формуванню сучасного календаря нації та держави як основи для щоденної патріотичної роботи в умовах зовнішньої агресії та спроб антиукраїнських сил заперечити самобутність та цінність національного життя українців.

Цей День також стане справжнім святом українського слова, яке Тарас Шевченко поставив на сторожі української громади. Позаяк саме слово стоїть у фундаменті українського духу та української культури, державний статус Шевченкового Дня підкреслить функцію патронату держави над культурними основами української соборності.

Народний депутат України Шевченко О. Л.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: