fbpx

Олександр Шевченко: "Увійде в історію і прославить Україну той Президент, який зробить суд незалежним"

Політика 13:14, 29.01, 2018

Нещодавно народний депутат України Олександр Шевченко взяв участь у ефірі програми "Право на владу". Йшлося про необхідність створення антикорупційного суду.

"З 2014 року ми всі, як і міжнародна спільнота, чекали, поки в Україні запрацюють суди. Але цього не сталося. І досі наповнювалися за квотним принципом: частину вирішує Банкова, частину вирішують депутати від провладної коаліції. Вони ж і суди формували на свої уподобання. Таким чином ми отримали ситуацію сьогодні, коли суди залежні від волі Президента чи якихось інших провладних чиновників. І тому міжнародна спільнота нам не довіряє", – зазначив Олександр Шевченко.

Також політик додав, що найгірше, з чим нині доведеться боротися українцям, це корупція. Цей процес впливає і на функціонування української системи правосуддя, і на процес створення антикорупційного суду.

"Я за те, щоб судді чи будь-які інші чиновники були забезпечені, щоб вони мали соціальні гарантії. Але якщо хтось із них візьме хоч одну гривню, він повинен отримати від десяти років і до пожиттєвого ув’язнення. І для корупціонерів треба зробити спеціальну тюрму, тому що сидіти прийдеться дуже довго. Без повної вертикалі, без некорумпованої першої поліцейської інстанції не може бути повноцінного антикорупційного суду. Якщо запрацює апеляція антикорупційна, яка буде висвітлюватись журналістами, яка буде незалежна від влади, НАБУ, і спеціальна антикорупційна прокуратура, тоді в нас усе вийде. І в результаті, боротьба з корупцією на першопочатках буде завершена", – поділився Олександр Шевченко.

Проте, на жаль, сьогодні ситуація не з найкращих. І так звана "боротьба з корупціонерами", зазначив нардеп, нагадує радше показові вистави. Такі дійства зазвичай створюють красиву картинку на телебаченні, проте не дають жодного результату.

"В нашій країні боротьба з корупцією виглядає як спортивна рибалка. Показують нам по телевізору прекрасні фільми, як ловлять корупціонерів, з літаками. В результаті, розповідають, як ми добре будемо жити, бо вже ці хабарники сидять. Але ані народ, ані міжнародна спільнота уже не вірять у таку ситуацію. Ще рік, два, три назад я сподівався. Небесна Сотня, тисячі людей, які загинули на Сході, – що це буде мотивацією для будь-якої влади не стати новими януковичами. На жаль, цього не сталось. Я хочу сказати, що якщо антикорупційний суд не запрацює, то ми продамо суверенітет, будемо маріонетками в руках то одних, то інших. Якщо не запрацює, не дай Бог, антикорупційний суд, на який не буде впливати ані Президент, ані Кабмін, ані перепрошую, США чи Росія, то нічого хорошого в далекій перспективі не буде", – сказав нардеп.

Також Олександр Шевченко додав, що на створення суду, перш за все, має бути воля керівників держави. В тому числі Президента.

"Судова гілка повинна бути незалежною. Я вам хочу сказати, що та людина, той Президент, який колись це зробить, який дозволить й ініціює закон про імпічмент Президента, той, який дозволить проголосувати у Верховній Раді про відкликання будь-якого чиновника, в тому числі і депутатів із їхніх посад (люди їх обирали і мають право відкликати), той дійсно прославиться, його будуть пам’ятати багато років. В будь-якому разі створення антикорупційного суду буде. Хочуть наші чиновники цього чи не хочуть. Проте у цій інституції мають працювати абсолютно нові, незаплямовані люди. У нас нарешті має сформуватись судова еліта. Але не з тих старих чиновників, які були до цього. Щоб це сталося, раз у місяць всі судді, топ-чиновники, депутати, губернатори мають проходити детектор брехні. Якщо ти не пройшов детектор брехні, значить, до тебе є якісь питання в антикорупційного суду чи НАБУ", – сказав Олександр Шевченко.

Саме ця думка нардепа отримала найбільшу підтримку аудиторії. Своє схвалення слів Олександра Шевченка висловили майже 90 % присутніх у залі.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: