fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Культура
  • Олексій Гнатковський: "Я хочу, щоб в моєму місті були такі мистецькі події, які розвиватимуть хороший смак у глядача"

Олексій Гнатковський: "Я хочу, щоб в моєму місті були такі мистецькі події, які розвиватимуть хороший смак у глядача"

Культура 19:55, 01.06, 2017

На PORTO FRANKO 2017 – продукти тільки високої художньої якості. Театральна програма фестивалю – це не просто 4-денні акції, це початок довготривалої співпраці з світовими театрами.

Про це розповів актор Івано-Франківського драмтеатру, куратор театральної частини фестивалю "PORTO FRANKO" Олексій Гнатковський у ефірі на радіо "Західний полюс".

"Коли ми розробляли логістику театральної програми, я казав, що мені цікавий рух на захід Європи: не лише приймати гостей, але і їхати та показувати, які ми є і що ми маємо", – наголосив Гнатковський.

На сценах та в підвалі театру, філармонії покажуть сім вистав. Фестиваль для Олексія  серйозна робота, але актор жартує: "Якщо PORTO FRANKO  порт, то я  Жак-Ів Кусто, який глибоко занурився у Карпатське море".

На фестивалі в Івано-Франківській філармонії зіштовхнуться театральна, музична, літературна та візуальна програми у перформенсі Юрія Андруховича  разом з польським гуртом "Карбідо".

16 червня о 15:00 відбудеться вистава молодого режисера Дмитра Петросяна "Буна", заснована на польовому дослідженні та вивченні життя та автентики.

Гнатковський відзначає, драматичний театр ім. Франка  це місце сили, що надихає. Вагомою подією театральної програми фестивалю є вистава легендарного театру Еймунтаса Някрошюса "Мено Фортас" з Литви на івано-франківській сцені.

На виставу міжнародного рівня очікується велика кількість відвідувачів, тому Олексій прийняв стратегічне та вольове рішення показати камерну виставу на великій сцені.

"Це ризиковано, адже на великій сцені важко добре розгледіти міміку, очі та відчути енергію, яку видають актори на камерній сцені",  зауважив куратор програми.

В Івано-Франківську вперше буде театр, що вийшов з Паневежису і є театральною меккою Європи, з виставою "Голодар". Івано-Франківськ не відставатиме, адже наша нео-опера "HAMLET", яку гратимуть 17 червня о 18:00 в підвалі драмтеатру, поїде на найкрутіший у світі міжнародний фестиваль Шекспіра в Гданську. 

"Піфійська Ораторія"  це глибоке дослідження давньогрецької філософії та культури. Для створення вистави досліджувались пісні по кам’яних скрижалях, тому у виставі лунатимуть грецькі мелодії, яким 10 тисяч років. Театр "Ґардзеніц" хоче показати 2 вистави по 40 хвилин, але в одній темі.

В театральній програмі PORTO FRANKO 2017 будуть представлені топові особистості українського театрального простору  Наталя Половинка з виставою "Вона  Земля" за Стефаником, Дмитро Богомазов з виставою "12 ніч" та Влад Троїцький з кінетичною виставою-перформенсом "Але вітер".

"Чому взявся за кураторство? Я хочу, щоб в моєму місті були саме такі події, розвивався хороший смак та нюх. Не хочу ображати інші міста, але Івано-Франківськ є найбільш європейським містом України за своїм духом та людьми. Івано-Франківськ для мене місто свободи, незалежності та волі. Моя країна зараз воює, в мене вдома війна, і це мій фронт, і те, що я зараз роблю,  це моя зброя. Не хочу забувати про те, що йде війна, і ми можемо подолати війну тим, що кожен берегтиме те, що йому найдорожче",  підсумував Олексій Гнатковський. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: