fbpx

Невідоме місто: Олена Бучик представила нову книжку про Станиславів

Культура 20:49, 22.05, 2018

Краєзнавиця Олена Бучик презентувала у видавництві "Лілея-НВ" свою нову книжку "Станиславів буденний і святковий".

Книга досліджень історії міста вийшла в ленгендарній серії "Моє місто", що її видає франківське видавництво Василя Іваночка "Лілея-НВ". В цій серії вже 42 книги.

КУРС писав, що у легендарній серії "Моє місто" вийшла нова книжка Олени Бучик про бурхливі епохи в історії Станиславова.

"Моє захоплення краєзнавством почалося з серії "Моє місто". Перш ніж почати писати, я її читала. Читайте і ви, колись станете авторами", – звернулася до читачів на презентації Олена Бучик.

Науковий редактор серії Іван Монолатій повідомив, що книга Олени Бучик є вже 42, до другу готується 43-тя. "Буде продовження не лише краєзнавчої серії, є продовження текстів Олени Бучик", – додав видавець Василь Іваночко.

"Кулінарна історія Станиславова і секс у Станиславові – теми, які ми ще не розкрили в серії "Моє місто", – пожартував наковий редактор.

І серйозно додав, що краєзнавство як частина історії має бути дуже відповідальним, тому потрібна клопітка і серйозна робота з архівами.

"Повсякденний світ в Галичині відрізнявся від інших держав. На жаль, немає історії багатонаціонального Станиславова, кожна громада пише свою історію. Ця тема також іще чекає на своїх дослідників", – зазначив він.

Олена Бучик розповіла, що досліджує архіви засобів масової інформації, які видавалися поза Станиславовом: австрійські, німецькі, львівські. Почасти через документальні фото.

"Мені траплялися дуже цікаві фотографії – як-от на Собєського в дощове літо 1876 року було по коліна води. Або про інтронізацію єпископа Хомишина. На жаль, в нашій міській пресі не було фото, на відміну від австрійської", – каже Олена Бучик.

В книгарні видавництва "Лілея-НВ" можна побачити всю краєзнавчу серію "Моє місто".

"Ми не женемося за накладами. У серії є постійні читачі, їх трохи більше тисячі. Це середовище зацікавлених довкола видавництва і довкола самих краєзнавців. Сподіваємося, що наші читачі продовжать краєзнавчу історію – Франківська теперішнього. Івано-Франківськ – єдине місто в Україні, що не має музею історії. Зате замість нього виходить ця серія", – розповів Іван Монолатій.

Книжка укладена на основі публікацій Олени Бучик на порталі КУРС. 

На презентації книжки авторка прочитала уривок з дослідження "Станиславівські оголошення: надзвичайні трафунки старого міста" – про комісію, яка мусила виконати свій службовий обов’язок в "костюмі Адама". 

Василь Іваночко анонсував, що на цей час у видавництві готують до друку тритомник на понад тисячу сторінок про пам'ятки архітектури давнього міста, в книзі представлять понад 500 пам'яток. "Ще сім пам'яток залишилося дослідити – і книга піде в друк", – повідомив він.

Планують видати тритомник про давні кам'яниці Станиславова – Франківська вже наступного року.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: