fbpx

ОПОРА: Від смс-розсилки від Олександра Шевченка можна відмовитись

Політика 15:01, 21.05, 2014

З початку травня франківчани почали отримувати на свої мобільні телефони повідомлення про різні заходи за участю кандидата у народні депутати по округу №83 Олександра Шевченка. Багатьох людей обурив той факт, що ці смс приходять всупереч їхньої волі, адже вони не давали кандидату своїх особистих даних та телефонних номерів.

Перша з серії смс-ок, надіслана з номера "info2", сповіщала про дату й час програми за участі Шевченка та співачки Руслани на місцевому телебаченні “Галичина”. Таке повідомлення отримали усі франківські журналісти, але не тільки. З'ясувалося, що смс від кандидата приходить людям абсолютно різних професій та віку. Спостерігачам ОПОРИ також надійшли ці “листи щастя”. Того ж дня сотні обурених франківчан почали обговорювати в Інтернеті, як кандидат чи його прес-служба могли отримати доступ до особистих даних.

Людей обурювало не лише те, що вони не давали згоди на отримання будь-якої інформації від кандидата на свої телефонні номери, але й те, що смс приходили навіть після того, як анонсований захід відбувся. Дехто скаржився, що отримав від кандидата 5 повідомлень за день, що вже нагадувало спамерство. Дискусія про те, яку базу даних використовує Олександр Шевченко, триває й досі. Як варіант називають базу даних клієнтів одного з банків, адже Шевченко є директором ТК “Буковель”, який належить до групи “Приват”. Інші згадують, як на минулих парламентських виборах агітатори від Шевченка просили “за пиво” записати свої особисті дані у так званий “список прихильників кандидата”.

Вперше повідомлення начебто від Олександра Шевченка з проханням проголосувати за нього франківчани отримали напередодні дня голосування на минулих парламентських виборах, коли кандидат змагався за крісло нардепа по округу №83. Наступна масова смс-розсилка від кандидата була здійснена у день виборів. ОПОРА писала про цей випадок, але тоді прес-служба кандидата запевнила, що Шевченко не має до цієї розсилки ніякого стосунку. Цього року прес-служба Олександра Шевченка привідкрила ОПОРІ таємницю смс-розсилки.

«Смс-розсилка про прямі ефіри з Олександром Шевченком здійснюється виключно на номери з бази «прихильників кандидата», яка була сформована на минулих парламентських виборах, та бази клієнтів ТК «Буковель», які дали згоду на отримання повідомлень. Жодних інших баз, в тому числі і «Приватбанку», не використовувалося. Вибірка по віку не здійснюється, повідомлення розіслане приблизно 8-ми тисячам людей”.

Ті, хто не хоче отримувати смс від кандидата, можуть повідомити про це. “Олександр Шевченко отримав через соціальні мережі лише кілька прохань абонентів щодо припинення відправки їм вказаних повідомлень. Цікаво, що номери кількох дописувачів з тих, хто звернувся до нас, відсутні в базах даних «Буковелю». Яким саме чином їм були відправлені повідомлення, ми зараз з’ясовуємо з виконавцями цієї послуги щодо розсилки повідомлень. Що це є – «ексцес виконавця» чи свідома провокація проти нашого кандидата – відповіді наразі ми не маємо, – пояснюють у прес-службі Шевченка. – Не виключаємо навіть, що мала місце свідома провокація з метою дискредитації кандидата в народні депутати Олександра Шевченка. Натомість від багатьох абонентів ми отримуємо сотні зворотніх дзвінків зі словами підтримки нашого кандидата та подяками щодо розсилки цих повідомлень”.

Молодий юрист Младена Качурець — одна з тих, хто публічно через соцмережі повідомив Олександра Шевченка про своє небажання отримувати смс та неправомірність таких дій після того, як мобільний оператор пояснив їй, що не може встановити, хто займається смс-розсилкою з номера "info2": “Номер мого мобільного є конфіденційною інформацією. Це означає, що я сама визначаю, кому я можу цей номер надавати і хто може використовувати його для зв'язку зі мною, для рекламування певних послуг чи анонсування. Оператор сказала, що в них немає можливості визначити, хто саме займається розсилкою. Отож абоненти цього оператора (як я підозрюю, і інших операторів також) є цілком не захищеними від дій спамерів та недобросовісних агітаторів.

"Шановний Олександре! Інформую Вас, що використання конфіденційної інформації про особу, вчинене повторно, кваліфікується за ч. 2 ст. 182 КК України і тягне за собою покарання у виді арешту на строк від 3 до 6 місяців, або обмеження волі на строк від 2 до 5 років, або позбавлення волі на той самий строк. Зважаючи на те, що саме Ваше прізвище вказане в тексті обох смс-повідомлень, які я отримала, я маю підстави вважати, що саме Ви є підбурювачем до вчинення злочину особами, які безпосередньо займалися розсилкою смс-ок. У зв'язку з цим інформую Вас про свій твердий намір звернутися в правоохоронні органи із заявою про вчинення злочину. Раджу звернутися в міліцію й іншим друзям, кому теж прийшли такі смс-ки, у зв'язку з тим, що дістало, що будь-хто може цинічно порушувати закон, порушувати мій простір приватності і при цьому претендувати на посаду народного депутата”, – написала Младена на своїй сторінці у “Фейсбук”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: