fbpx

ОПОРА: Заяви кандидатів у нардепи Романюка і Коцаби про зняття з виборів не мають юридичної дії

Політика 18:08, 22.05, 2014

Сьогодні двоє кандидатів у народні депутати по округу №83 (Івано-Франківськ) публічно заявили про своє бажання знятися з виборчих перегонів.

Самовисуванець Руслан Коцаба наголосив, що його журналістський експеримент «Вибори-2014» завершено, тож він зняв свою кандидатуру з проміжних виборів до парламенту по округу №83. Журналіст скликав прес-конференцію, на якій пояснив, що він попросту хотів мати можливість відверто дискутувати зі своїми суперниками і говорити їм правду в очі. Нагадаємо, що цей експеримент обійшовся журналісту у майже 21 тисячу гривень, зібрані через мережу. Коцаба через ЗМІ попросив своїх потенційних виборців віддати голос за самовисуванця Володимира Чорноуса.  

Про зняття своєї кандидатури з виборів заявив також самовисуванець Дмитро Романюк. На прес-конференції він пояснив своє рішення тим, що, згідно з результатами соцопитувнь, він посідав 3-є місце серед кандидатів у нардепи по 83-му округу з рейтингом 14%. Романюк вирішив зняти кандидатуру, щоб "дати можливість франківчанам обрати кращого і достойнішого серед двох перших. Тим самим я беру на себе відповідальність за долю країни, до чого закликаю кожного свідомого українця», — сказав кандидат. 

Незважаючи на бажання кандидатів Руслана Коцаби та Дмитра Романюка зняти свої кандидатури, ОПОРА підкреслює, що зробити цього формально вони не зможуть. "Стаття 61 частина 5 Закону України "Про вибори народних депутатів України" каже, що Центральна виборча комісія приймає рішення про скасування реєстрації кандидата у разі, якщо кандидат у депутати зврнеться із письмовою заявою про відмову балотуватися не пізніш, як за дванадцять днів до дня голосування. Тому публічні заяви Коцаби і Романюка можна розцінювати лише як прохання до виборців не голосувати за їхні кандидатури", — пояснив Іван Маруняк, координатор ОПОРИ на Івано-Франківщині. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: