fbpx

Основні правила вишивки бісером

Суспільство 14:40, 18.04, 2019

Створення картин з бісеру є справжньою майстерністю. Кожна намистина спеціальним чином прикріплюється до тканини за допомогою ниток. В результаті можна отримати сюжет будь-якої складності і тематики.

Основні характеристики

Бісер – це невеликі різнокольорові намистини різної форми для створення предметів творчості. Особливо вражають складні картини, в основу яких лягає бісерна вишивка.

На перший погляд може здатися, що згрупувати в єдиній композиції сотні намистин нереально складно. Але варто тільки почати, як процес стане простим і захоплюючим. Головне – бути уважним і чітко контролювати переходи. Тим більше що ринок товарів для рукоділля наповнений спеціальними заготовками. Кожен набір для вишивки бісером містить основні елементи, розраховані для початку роботи, – тканину, схему, інструкцію. Можуть бути додатково присутні витратні матеріали.

Правила отримання якісного результату

Вишивання за допомогою бісеринок є творчим процесом, в якому майстриня відчуває себе творцем. І у кожної рукодільниці мета – отримати ідеальний результат.

Існує 10 правил, про які потрібно завжди пам'ятати:

  1. Не застосовувати дешеві матеріали. Навіть ідеальна техніка не врятує, якщо витратні матеріали будуть низької якості: погана тканину деформується, намистини можуть вигоряти, а нитки – рватися. 1
  2. Дотримуватися схеми. Це основна помилка, яка псує загальну гармонію. Починати вишивку слід з центрального елемента. Щоб уникнути порушення малюнка, уважно підраховуйте кількість бісерин в ряді. Якщо працюєте з роздрукованої схемою, то можна зафарбовувати вже готові деталі.
  3. Стежити за напрямком. Якщо порушити послідовність, виникне дефект «ялинка». Це коли бісеринки дивляться в різні боки. Вважається грубим порушенням, яке кидається в очі у вигляді спотворення і неохайності. Тому стежте, щоб всі намистини дивилися в одну сторону.
  4. Зберігати натягу ряду. Не повинно бути перетяжок нитки або стрибків. Щоб перевірити рівномірність натягу, складіть матеріал удвічі і перегляньте, як намистини прилягають до поверхні. Збереження однаковою фіксації також залежить від чіткого попадання в дірочку канви. Голка не повинна чіпляти нитки сусідніх проколів. Дефектами такої неуважності можуть стати дугоподібний вигин, спотворення ряду, втрата рівномірності.
  5. Використовувати намистини одного розміру. Докуповувати більш дешеві матеріали не рекомендується, навіть якщо залишилося вишити невеликий фрагмент. Ця ділянка буде виділятися на тлі всієї роботи. Щоб картина радувала, вибирайте калібрований бісер однакової форми і розміру.
  6. Підбирати нитки в колір канви. В такому випадку вони не будуть виділятися на тлі матеріалу.
  7. Застосовувати нитки з високою стійкістю до розриву. Краще брати шовкові або бавовняні.
  8. Підбирати відтінки відповідно до сюжету. На готових схемах виробники вказують колір і номер бісеру. Тому початківцям рукодільниця рекомендується почати саме з таких наборів, які можна придбати в інтернет-магазині «Голочка». Більш досвідчені майстрині самостійно комбінують кольори, щоб готова робота виглядала красиво і гармонійно.
  9. Фіксувати закріпку нитки правильно. Категорично не можна робити вузол, так як з часом він може розплутатися, і робота буде зіпсована.
  10. Вибирайте правильну голку. Вона повинна вільно проходити через отвір бісеру.

Ці правила допоможуть створити красиву картину, навіть якщо раніше ви ніколи не вишивали.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: