fbpx

Останній фільм Анджея Вайди відкриє фест сучасного польського кіно у Франківську

Культура 20:10, 09.11, 2017

11 листопада в Івано-Франківську розпочинається шостий Перегляд сучасного польського кіно "Під високим замком". Глядачам пропонують 25 найсвіжіших стрічок 2016-2017 років.

Фестиваль польського кіно у Франківську представить фільми різних жанрів, щоб задовольнити смаки шанувальників кінематографу, зазначила Барбара Пацан, авторка проекту, представниця Генерального консульства Польщі в Україні.

"Ми привезли найновіші фільми, що були зняті і вийшли в прокат цього та минулого року,  повідомила вона. – Останнім часом у Польщі знімають багато детективів, тому домінуючі стрічки фестивалю – саме детективи. Щоби догодити всім шанувальникам кіно, також будуть представлені історичне кіно та комедії. Переважна більшість – художні фільми".

Особливістю цьогорічного перегляду є презентація трьох стрічок, які отримали відзнаки експертів на 41 кінофестивалі у Гдині. Фільм "Остання сім'я"  велика нагорода "Золоті Леви", фільм "Я вбився"  нагорода "Срібні Леви" та "Червоний павук", що отримав спеціальну відзнаку журі.

Новинка – чотири історичні фільми, тривалістю по 15 хвилин кожен, зняті за мотивами картин відомого польського художника Яна Матейка. Кожен відтворює один з епізодів історії Польщі. Епізоди історично віддалені один від одного, але об’єднані тим, що ілюструють поворотні для країни події. Зняті цікаво, кольорово, з добрим акторством, додає Барбара Пацан.

Відкриє перегляд, що триватиме з 11 до 19 листопада, остання картина світової кінознаменитості Анджея Вайди. Фільм демонстуватиметься один раз.

"Ми вибираємо найновіші і найкращі фільми,  додає Барбара Пацан. – Цього року у прокат вийшло 49 польських фільмів. Спостерігаємо, як щороку щораз більше людей у Польщі ходять на польське кіно. Цьогоріч польські фільми відвідали 25% глядачів – і це рекордна кількість".

Кінофест сучасного польського кіно приймає франківський кінотеатр "Люм'єр". Для перегляду віддали два з чотирьох залів кінотеатру, де відбудуться ранкові та вечірні кінопокази, повідомила директорка кінотеатру Лідія Шкрібляк. Традиційний нічний кіномарафон пройде у другу суботу фестивалю – 18 листопада. Початок о 23.10.

"Клочовим елементом проекту є мінімальна ціна квитка у кіно – 30 грн,  підкреслила вона. – Зацікавлення некомерційним проектом, яким є кінофестиваль, підтримують також і супутні події, пов’язані із переглядом".

Кінопоказ супроводжує низка супутніх культурних подій, розповіла Мар'я Осідач, співорганізатор фестивалю, директор Центру польської культури та європейського діалогу в Івано-Франківську.

Молодь, зокрема старшокласників та студентів, запрошують на "Лекції історії в кіно". Будуть представлені фільми, тематика яких торкається історичних та суспільних аспектів життя Польщі. Цей блок проведуть працівники Варшавського відділу Інституту національної пам'яті.

Франківська та польська молодь презентуватиме публіці хімію як цікаву і видовищну науку – така акція буде передувати фільму про видатного науковця "Марія Склодовська-Кюрі".

Для освітян проведуть майстер-класи – учасники дізнаються, як на прикладі історії Яна Карського навчати, чим є толерантність, гідність та права людини.

Також до Франківська приїде з концертом акторка фільму "Просто дружба" Соня Богосевіч. Виступ "10 секретів Мерилін Монро" обіцяє бути непересічним.

Музичну частину, яка неодмінно супроводжує кінофестиваль, привезуть Пьотр Вилежол, Алан Викпіш та Марцін Калетка. Вони подадуть польську музику з кінофільмів у джазових аранжуваннях.

Повна програма шостого Перегляду сучасного польського кіно "Під Високим Замком" у Івано-Франківську – тут. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: