fbpx

"Оцифрований Франківськ": у мережі опублікували відео з відкриття музею в ратуші. ВІДЕО

Наша історія 16:30, 05.10, 2017

До нового випуску програми "Оцифрований Франківськ" увійшло три сюжети 1959 року: відкриття музею у ратуші, новорічна ялинка та дитячий кінотеатр.

Перший сюжет "Відкриття краєзнавчого музею" 1959 року зроблений для травневого випуску кіножурналу "Радянська Україна", йдеться на сайті ТРК "Вежа".

Ролик починається з краєвиду міста, вочевидь знятого з оглядового майданчика ратуші. Відео демонструє, як у приміщенні головної споруди міста відкривають обласний краєзнавчий музей, що діє тут і донині. Подія приурочена 20-й річниці возз’єднання українських земель, коли у 1939 р. Західна Україна радянською владою була об’єднана зі Східною. Трудящі оглядають експонати. Серед них скульптури Олекси Довбуша, полотна з воєнним Станиславовом, мапи та схеми Прикарпаття.

Другий сюжет "Навколо ялинки" 1959 року. Це вирізаний фрагмент  з великого сюжету про святкування Нового року в Радянській Україні січневого випуску кіножурналу "Піонерія" з містом Станіслав. Ролик демонструє, як на сьогоднішньому Вічевому майдані для дітей біля ялинки відбуваються новорічні атракції. В дійстві беруть участь головні персонажі зимового свята – Дід Мороз та Снігуронька.

Наступне відео "Наш кінотеатр" липневого випуску кіножурналу "Піонерія" демонструє, як у тодішньому Станіславському кінотеатрі ім. Т. Г. Шевченка (нині це будинок на вул. Січових Стрільців, навпроти зупинки "Пошта") учні школи №2 проходять практику. Школярі пробують себе у професії касира, контролера, білетера, кіномеханіка. Про роботу дитячого кінотеатру на камеру розповідає його директор, учениця 8-го класу Маруся Попель.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: