fbpx

"Оцифрований Франківськ": у мережі показали неправдивий сюжет про міське озеро у 1969 році. ВІДЕО

Наша історія 08:13, 15.11, 2017

Два сюжети 1969 року увійшли до випуску програми "Оцифрований Франківськ". В одному показані урочистості на міському стадіоні "Спартак", в іншому – міське озеро.

Перший сюжет 1969 року "Республіканської студії телебачення" демонструє нам урочистості на стадіоні "Спартак" з нагоди так званого 30-річчя возз’єднання західноукраїнських земель з УРСР, передає ТРК "Вежа". Бачимо, як на заході виступають піонери, танцюють діти у національних строях, їде авто з фронтовиком та гуцулом, які символічно тримаються за руки. На події також розгорнуті тематичні транспаранти з гаслами та зображенням Володимира Лєніна.

Другий сюжет за липень 1969 року кіножурналу "Радянська Україна" є надзвичайно цікавим. В першу чергу тим, що у ньому дуже багато неправди. 

Відео стосується викопування буцімто нового, штучного озера в Івано-Франківську. Насправді місцеве озеро створили задовго до цього, ще у 1955 році. На відео ж показують, як його спустили і чистять, проте диктор говорить дещо інше. Також у сюжеті звучить фраза "У жителів Івано-Франківська немає ні моря, ні річки. Гарне місто, росте, будується, а водичка тільки у фонтанах…" І тут знову лукавство, насправді всі знають, що у нас протікають аж дві річки Бистриці: Солотвинська та Надвірнянська. Оскільки така кінохроніка демонструвалась чи не на весь СРСР, то вочевидь автори сюжету не дуже переймались, що хтось в іншій частині колись великого Союзу перевірятиме, правда це чи ні.

У відеоряді фігурує центральна частина міста: теперішні Вічевий майдан, "стометрівка", а також кінотеатр "Космос", міст до острова кохання, свято Нептуна на озері, прості франківці, що грають у доміно.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: