fbpx

"Оцифрований Франківськ": у мережі з'явилися кадри 1959 року з відкриття універмагу в Пасажі. ВІДЕО

Наша історія 16:52, 02.10, 2017

До чергового випуску програми "Оцифрований Франківськ" увійшли два сюжети 1959 року: відкриття універмагу в Пасажі та конкурс з оформлення балконів .

Сюжет 1959 р. під назвою "Відкриття центрального універмагу" зроблений для листопадового випуску кіножурналу "Радянська Україна", передає ТРК "Вежа".

Ролик демонструє відкриття центрального універмагу в центрі Станіслава. Тоді ЦУМ розміщувався в культовій споруді для міста – Пасажі Гартенбергів. На відео бачимо великі натовпи покупців, що прийшли на подію, адже багато речей, що з’явились на вітринах ЦУМу, були справжнім дефіцитом. Диктор за кадром впевнено переконує глядача, що невпинно зростає добробут радянських людей, та стверджує, що в Україні роздрібний оборот досягне скоро колосальної суми – 129 мільярдів карбованців.

Друге відео "Квіти на балконі" для серпневого випуску кіножурналу "Радянська Україна". Ролик демонструє, як станіславці прикрашали свої балкони квітами. Спеціальний огляд таких житлових будинків проводили члени комісії міської Ради депутатів трудящих. В кадрі впізнаються будівлі на сучасній вулиці Франка. Комісія завітала до Марії Григорівни Давидової та подружжя пенсіонерів Миколи Івановича та Юлії Михайлівни Кульових, що особливо дбають за своїми квітниками. Завершується сюжет кадрами, як голова міськради товариш Феричук на зборах садоводів під оплески присутніх в залі засідань (нині це актовий зал Інституту гірського лісівництва, а також приміщення гранд-кафе "Траян", що по вул. Грушевсього, 31) вручає почесну грамоту переможцям конкурсу на найкращий балкон і двір. Грамоту отримує Микола Іванович Кульовий.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: