fbpx

Оцифрований Франківськ: як у 1941 році владу у Станиславові передали німцям. ВІДЕО

Наша історія 20:29, 19.02, 2018

14 серпня 1941 року. Угорська влада, яка пробула у місті близько двох місяців, передає свої обов’язки німцям. На подію приїздить губернатор дистрикту Галичина Карл фон Ляш. Будівлі оформлені свастиками.

Про це йдеться в передачі "Оцифрований Франківськ" на сайті ТРК "Вежа".

В кадри потрапляє "стометрівка", вулиця Вітовського, Курбаса, сквер Міцкевича та фасад театру. Відбувається урочиста дефіляда німецької та української поліції. Після звірств більшовиків нову, ще не відому владу вітають місцеві чиновники, духовенство та прості жителі. Але через кілька місяців більшість з них добряче розчаруються.

Цікаво, що Ляш, в честь приїзду якого відбувались урочистості, проживе ще після цих подій трішки менше року. Після втручання Гітлера його знищать свої ж німецькі спецслужби за приховування та привласнення в особливо великих розмірах контрибуції, накладеної на Львівське гетто, а також цінностей з львівських музеїв.

Вийти на унікальну кінохроніку Станіслава 1941 року вдалось завдяки прикарпатцю Анатолію Бойківу. Довелось роздобути її аж у Москві. На сьогоднішній день це всього друге відоме нам відео міста під час Другої світової війни. Перше було оцифроване кілька років назад і стосується воно повернення радянських військ до Станіслава в 1944 році. 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: