fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Пам’ятку національного значення у Франківську доводять до руйнування: активісти будуть домагатися перевірки Мінкультури. ФОТО

Пам’ятку національного значення у Франківську доводять до руйнування: активісти будуть домагатися перевірки Мінкультури. ФОТО

Суспільство 15:50, 07.07, 2016

Івано-Франківськ втрачає ще один унікальний символ давнього міста – солодовий цех пивзаводу на Новгородській. Активісти об’єдналися, щоби захистити пам'ятку промислової архітектури національного значення.

Частина комплексу споруд Станиславівської броварні, спорудженої 1767 року, солодовий цех пивзаводу є унікальною пам'яткою промислової архітектури XVIII століття. У такому статусі він занесений до Державного реєстру пам'яток архітектури національного значення ще у 80-х роках минулого століття.

Одне із найстаріших приміщень міста руйнується на очах – кілька років тому обвалилася несуча стіна. За останній час тріщини прорізали решту конструкцій, запався дах будинку.

1

2

Цими днями впритул біля аварійної пам’ятки з’явився великогабаритний будівельний кран та будматеріали.

Франківців неабияк схвилювало те, що орендар території фірма "Гаразд Україна" може взятися за зведення поруч нового багатоповерхового будинку. А виглядає на це – територія під новобудову розчищена, почали рити котлован. Відтак громадські активісти ініціюють втручання в ситуацію Міністерства культури України.

Завтра об 11 годині в Івано-Франківському прес-клубі реформ (вул. Галицька, 67, 2-ий поверх) ГО "Поступовий гурт франківців", ГО "Моє місто", Центр громадських ініціатив "Конкордія" проведуть прес-конференцію ініціативної групи "Врятуємо старий Івано-Франківськ. Пивзавод", щоби порушити проблему збереження солодового цеху.

Ініціативна група, як повідомив КУРСу один з її учасників Олег Наворенський,  прагне привернути увагу широких кіл громадськості, органів державної влади та місцевого самоврядування до аварійного стану будівлі солодового цеху пивзаводу і домогтися здійснення перевірки Міністерством культури України щодо дотримання вимог чинного пам’яткоохоронного законодавства власником пам’ятки.

Організатори заходу запрошують долучатися до обговорення ситуації громадських активістів, волонтерів, представників громадських організацій, науковців, держслужбовців, службовців місцевого самоврядування та всіх, кому не байдужа історична спадщина міста.

3

 "Це дуже запущена історія, – коментує архітектор-реставратор Ігор Панчишин,  колись тут відбувалися археологічні обстеження, про що є звіти Інституту археології НАН України. Перша версія проекту реставрації,  а будівля була тоді в іншому стані, плюс ці висновки археології,  все це дозволяло зробити дещо інший, ніж необхідно тепер, комплекс робіт з реставрації. Знищено це було впродовж кількох етапів. Спочатку було зруйноване все середовище, будинки і споруди. Потім зруйновані підвали і фундаменти супутніх споруд та комунікацій, залишки фортеці. Потім зруйнували культурний шар. Потім почалася вже власне руйнація самої споруди. Очевидно, що на кожному етапі мають бути висновки: який стан пам’ятки і що з цим робити? З такої руїни, як зараз, треба очевидно робити вже повну – тільки реставрацію, бо це національна пам’ятка,  але тотальну".

Про те, що ще кілька років тому будівлю солодового цеху можна було законсервувати і зберегти, кажуть і мешканці будинку на Новгородській №30, що сусідує з теперішньою руїною. Вони показали журналісту КУРСу фотографії 2011-2012 років, які демонструють, як виглядала пам'ятка зовсім недавно.

4

5

Територія з пам’яткою була дана в оренду підприємству "Гаразд Україна" за каденції міського голови Зіновія Шкутяка.

Є інформація, що фірма виготовляє документи на будівництво багатоповерхового житлового будинку на цій території.

Тож активісти також будуть домагатися, щоби забудовник представив ці документи та проект реконструкції солодового цеху громадськості Франківська. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: