fbpx

Паркінг, дитсадок чи громадський простір: територію "Промприладу" у Франківську відвели під забудову

Суспільство 21:49, 11.07, 2016

Сесія Івано-Франківської міської ради дала дозвіл на розроблення детального плану території кварталу в межах вулиць Андрія Мельника – Академіка Сахарова – Євгена Коновальця – Січових Стрільців у Івано-Франківську (район заводу "Промприлад").

Це означає зміну цільового призначення землі і забудову колись промислової території.

Головний архітектор міста Дмитро Нижник повідомив, що на цій ділянці передбачене будівництво кількох черг і кількох різних груп нерухомості. Насамперед, за словами Нижника, тут зведуть багаторівневий паркінг на 265 авто. Також будуватимуть житло і дитячий садок. Нижник додав, що, за попередньою домовленістю, власник парковки надаватиме її не тільки мешканцям мікрорайону, що буде збудований поруч.

Раніше платформа "Тепле місто" представляла проект перетворення деградуючої території заводу "Промприлад" на загальноміський культурний та освітній майданчик – тут мали постати мистецькі та освітні проекти, міні-виробництво, любительський спорт, а також ресторани, хостели і навіть апартаменти.

У березні цього року в результаті дводенного воркшопу архітектори, громадські експерти та підприємці разом із власниками "Промприладу" обрали для перетворення простору ревіталізацію. Максимальне збереження приміщень, мінімальне втручання в середовище. Мультифункціональність у використанні нерухомості і території. Поєднання комерційних і некомерційних проектів, які живлять і підсилюють один одного. Все разом мало би створити поле освіти – в широкому сенсі слова.

Архітектурна концепція розроблена архітектурним бюро Zotov&Co. Був проведений аналіз території Промприладу з огляду на розташування у місті з точок зору інфраструктури, зелених територій, навколишньої квартальної забудови.

 Читайте, будь ласка: У Франківську на прикладі "Промприладу" представили універсальну концепцію розвитку промислових територій

Рішення міськради поставило реалізацію цього проекту під сумнів. Франківців учергове не запитали, що вони бачать на закинутій промисловій території в центрі міста. Розробку детального плану території погодили без попередніх громадських слухань.

1Свого часу територія заводу була приватизована інвестбанком КІНТО. Відтоді її поступово розпродували по частинах. Ліва частина з недобудованими торговим центром (на фото – ред.) все ще належить КІНТО і наразі виставлена на продаж.

Частиною, що посередині, володіє "Спілка забудовників" – викупила в КІНТО.

Територія праворуч (4 корпуси на розі Сахарова і Мельника, виділені червоним – ред.) зараз також все ще належать КІНТО. Саме цю територію "Тепле місто" розглядало у перетворенні на "громадський простір".

Ініціатива, як повідомив співзасновник "Теплого міста" Юрій Филюк, працює.

"Хочу знайти спосіб, як зберегти її і перетворити на проект розвитку не лише для міста, але і для країни,  каже Филюк. – Власником, думаю, мав би стати некомерційний неприбутковий фонд, щось схоже за формою на "Урбан".

Процес роботи над цим проектом – публічний, більше тут: https://www.facebook.com/groups/717691721705926/

Що стосується території "Спілки забудовників", то саме на ній зведуть паркінг, садок і житлові багатоповерхівки, про які говорила міська влада.

Цікаво, що в процесі забудовник відмовився від початкового проекту зі зведення тут мікрорайону із 16-поверхівками.

Теперішній концепт забудови теж розробив відомий архітектор Віктор Зотов. В його інтерпритації це сучасний проект з підземним суцільним паркінгом, закритими від машин внутрішніми дворами, організованою соціальною інфраструктурою, інтегрованим дитячим садком всередині  і все це в рамках 9-поверхових житлових будинків. Цей концепт і пішов зараз на затвердження. Завершувати проект перебудови промзони будуть вже місцеві архітектори.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: