fbpx

Партія "ВОЛЯ-РУХ НОВИХ СИЛ" підтримала громаду Тисменичан у боротьбі із вирубкою дубів

Політика 12:14, 05.02, 2018

Жителів села Тисменичани неабияк збурила та стривожила ситуація із вирубкою лісу, особливо дубів, поблизу їхнього села працівниками Надвірнянського спецагролісгоспу.

Їхню боротьбу за збереження лісів підтримали депутати та активісти політичної партії "ВОЛЯ – РУХ НОВИХ СИЛ", які підготували відповідні проект рішення та звернення районної ради до керівництва області, екологічних інспекцій, облагролісу та Надвірнянського спецагролісгоспу та ініціювали їхнє прийняття на сесії райради, що відбулася 1 лютого, повідомляє прес-служба партії.

У ньому, зокрема, вказується на необхідності вжиття заходів, спрямованих на недопущення порушень норм чинного законодавства щодо здійснення рубок головного користування та суцільних санітарних рубок цінних порід дерев на території Надвірнянського району Івано-Франківської області та, головне, щодо необхідності відновлення (насадження) лісу та упорядкування територій, на яких здійснено вирубку.

Голова фракції партії "ВОЛЯ" у районній раді Тетяна Пришляк відзначила, що всі природні багатства і ресурси належать народу України. 

"Прикро спостерігати, коли у Тисменичанах чоловік, віком під 80 років, дивлячись на цю жахливу лісосіку та безлад, із гіркотою в голосі розповідає, як його тато цей ліс садив для нащадків, – відзначила вона. – Не можна так господарювати, потрібно зберегти та примножувати лісові насадження".

Тетяна Пришляк наголосила, що потрібно міняти правила та обов’язково погоджувати рубки із місцевими громадами та враховувати їхні інтереси.

"Сподіваюсь, ми зможемо змінити підходи до правил господарської діяльності лісгоспів, в тому числі спецагролісгоспів", – додала вона. 

1

У зверненні вказуються кричущі порушення в діяльності спецагролісгоспу: не проводять жодні лісовідновні роботи, не насаджують нові насадження, часто, прикриваючись вирубуванням сухостою і чагарників, рубають здорові дерева, головну рубку, яку в Тисменичанах проводять цьогоріч, здійснюють згідно із лісорубними квитками, виданими у 2017 році, не проводять жодних експертиз щодо впливу цих робіт на довкілля.

В ході обговорення на сесії цього питання присутні зазначили і про інші факти вирубки лісів з порушеннями, зокрема на території Гвозда, Лісної Тарновиці, Парища, та наголосили на тому, що на жодній ділянці, де спецагролісгосп провів вирубку лісу протягом минулих років, не посаджено жодного дерева.

Тому депутати районної ради звертаються до голови обласної ради, генерального директора КАП "Івано-Франківськоблагроліс", постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування, Державної екологічної інспекції та Надвірнянського спецагролісгоспу з такими вимогами:

– створити комісію з представників екологічної інспекції, "Івано-Франківськоблагроліс", Надвірнянського спеціалізованого агролісгоспу та представників місцевого самоврядування села Тисменичани Надвірнянського району Івано-Франківської області щодо розгляду питання зміни земельної ділянки, на якій може бути здійснена діяльність з проведення рубок головного користування та суцільних санітарних рубок;

– вжити заходи щодо лісовідновлення цінними породами дерев у місцях, де проводили рубки;

– розглянути на черговому засіданні постійної комісії облради з питань екології та раціонального природокористування питання дотримання Надвірнянським спецагролісгоспом норм законодавства при проведенні рубок головного користування та суцільних санітарних рубок цінних порід дерев;

– надати інформацію щодо планових робіт з відновлення лісових угідь, зокрема на території району, де протягом 2015-2017 років здійснювали рубки.  

 

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: