fbpx

Перехід на літній час: куди переводити стрілки і як уникнути стресу

Стиль життя 20:38, 23.03, 2018

З 24 на 25 березня українці переведуть стрілки годинника о 3 ночі на годину вперед.

Одними з перших країн, які ввели переведення часу, стали Англія і Німеччина. Навесні стрілки годинника переводили на годину вперед, а восени повертали назад.

Відтоді традиція прижилася в більш ніж сотні країн світу. Вважають, що перехід на літній час економить до 3% електроенергії. 

Зміни в часі негативно позначаються на самопочутті деяких людей. Можуть викликати: депресію, дратівливість, втомлюваність та зниження працездатності.

Справитися зі стресом допоможуть кілька простих кроків, пише НВ.

Свіже повітря

Свіже повітря і регулярні прогулянки мають бути невід'ємною частиною здорового способу життя кожної людини. Незалежно від того, наближається перехід на літній час чи людина взагалі живе в країні, де стрілки годинника ніколи не переводять (а є й такі країни).

Однак коли попереду – зміна режиму дня, піші прогулянки мають стати невід'ємною частиною вашого способу життя. Щонайменше за тиждень до переведення стрілок на літній час.

Лягайте раніше

Приблизно за тиждень до майбутнього переведення годинників варто почати лягати спати раніше. Таким чином ваш організм зможе заздалегідь адаптуватися до прийдешнього зрушення в розпорядку дня.

Знижуйте навантаження

Як би смішно це не звучало, але намагайтеся уникати стресу та знижувати навантаження на мозок і нервову систему в дні, що передують переведенню годинників, а також у перші тижні після нього.

Дослідники з'ясували, що в перші дні після переведення стрілок на літній час кількість нещасних випадків на виробництвах зростає на 5%. Варто дати організму можливість пристосуватися до нового розпорядку дня. Особливо це актуально для людей похилого віку та тих, хто страждає на захворювання серцево-судинної системи.

Ризик інсультів після переходу на літній час зростає на 8%.

Увага до їжі

Намагайтеся не посилювати стрес, викликаний в організмі переходом на літній час, додатковим стресом від неправильного харчування.

Варто виключити жирну та гостру їжу, їсти поменше солодкого. Оскільки після зими натуральні овочі з вітамінами не знайти, логічно почати приймати вітаміни в таблетках.

Не сідайте за кермо

Вищезазначена рекомендація про піші прогулянки чудово поєднується і з рекомендацією не сідати за кермо в перші дні після переведення стрілок на літній час. Порушення режиму, брак сну можуть спровокувати стан, у якому краще не управляти машиною. Згідно зі статистикою, в перші дні після переведення годинників кількість ДТП на дорогах зростає.

Відмовтеся від кави й алкоголю

Медики також рекомендують у перші дні після переходу на літній час відмовитися від кави та алкогольних напоїв. Вони можуть негативно впливати на нервову систему і посилити стрес від зміни розпорядку дня.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: