fbpx

Перевірити законність плати за прання постільної білизни в ОКЛ вимагає депутат облради Марія Рудик

Політика 15:32, 20.06, 2018

Депутат обласної ради від фракції "ВОЛЯ" партії "РУХ НОВИХ СИЛ" Марія Рудик вимагає від керівництва області та Департаменту охорони здоров’я розібратися з ситуацією в Івано-Франківській ОКЛ, де пацієнтів змушують платити за зміну і прання постільної білизни.

Звернення вона надіслала до голови Івано-Франківської ОДА Олега Гончарука та керівника Департаменту охорони здоров’я Миколи Стовбана
Нещодавно Марія Рудик на власні очі побачила, як хворий батько її знайомої лежав у відділенні Івано-Франківської ОКЛ на брудній білизні. Постіль була уся в темних плямах від перев’язок, адже в чоловіка велика гнійна рана на нозі після операції. Про це Марія Рудик відразу написала на своїй сторінці у фейсбуці. 
"Коли я звернулася до санітарки, щоб поміняли білизну, то вона мені сказала, що за заміну на чисту білизну треба платити 50 грн в руки сестрі-господині, бо в них в лікарні приватна пралка. Це жах і абсурд… В обласній лікарні, виявляється, приватна пралка і з підприємцем уклали договір, так мені пояснив завідуючий в кістково-гнійному відділенні", – йдеться в дописі Марії Рудик.
Окрім цього, пацієнти також переконані, що у лікарні  кошти за прання постільної білизни вимагають незаконно. При цьому чеків після оплати не надають, лише записують у журнал.
"Такі дії у відділенні кістково-гнійної інфекції Івано-Франківської обласної клінічної лікарні є протиправними та не забезпечують санітарну та епідеміологічну безпеку. Адже, відповідно до пункту 2 розділу ІV Інструкції зі збору, сортування, транспортування, зберігання, дезінфекції та прання білизни у закладах охорони здоров’я, затвердженої Наказом Міністерства охорони здоров'я України від 30.04.2014 року № 293, заміна білизни хворим проводиться регулярно у міру її забруднення, але не рідше 1 разу на тиждень. Білизна, забруднена виділеннями хворих, підлягає негайній заміні", – йдеться у зверненні. 
Якщо ситуація не вирішиться, то Марія Рудик планує подавати ще й звернення до голови облради Олександра Сича, аби питання розглянула відповідна комісія облради, та звертатися в правоохоронні органи.
На правах реклами
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: