fbpx

Пережити 1 січня: наукові поради, як здолати похмілля та переїдання

Суспільство 13:07, 01.01, 2018

Новий рік приніс важкість у шлунку і похмілля. Час перейти до плану Б і подолати наслідки святкування – знову щось з’їсти, випити і зробити. Але цього разу корисне.

Ви чесно збиралися в новорічну ніч не переїдати і не пити зайвого. Але поради британських науковців не витримали тиску українських традицій, пише Еspreso.tv.

Похмілля

Головний біль, нудота, запаморочення, слабкість, біль в м’язах, кепський настрій. Що робити?

Пийте багато води від час святкування і наступного дня. Спиртні напої викликають зневоднення. Ось чому на вечірках такі великі черги до вбиральні. Найбільше від втрати води страждає нервова система. Тому зрання навіть від котячих кроків так розколюється голова.

Скільки пити? Нам радять пити воду, поки не відчуємо в горлі комок. Це закладений природою механізм порятунку від спраги і зайвої рідини. 

Відновіть іонний баланс корисними напоями. Разом із водою нирки втрачали іони кальцію та калію. Особливо якщо ви пили не лише спиртне, а ще й каву.  І зараз серцю, м’язам і голові їх дуже бракує. Тому,  крім води, пийте ще кефір, узвар та фруктово-овочеві смузі. Але не вживайте розсол чи сік. В розсолі забагато натрію, а в соках  цукру. Він цих напоїв будуть лише набряки і підвищення тиску.

Їжте багато фруктів. Ви бачили коли-небудь зіпсовану "прогірклу" олію? Реактивні форми кисню, що з’явились від спиртного та куріння, роблять в нас усередині те саме. Ми не відчуваємо, але воно поволі псує наше здоров’я. Зупинити це допоможуть антиокисиданти, на які багаті овочі і фрукти, зелений чай та олії.  

Випийте чарівну пігулку звичайного аспірину. Наша імунна система реагує на потрясіння запаленням. Воно ще більше розколює голову на дрібні скалки, а для людей із хворими судинами взагалі небезпечне. Аспірин спинить запалення. Саме він – інші ліки менш ефективні і шкідливіші для печінки.

Допоможіть печінці правильним сніданком. Печінка всю ніч переробляла алкоголь та постачала жовч для травлення курки в майонезі. Зараз вона потребує не меншого співчуття і турботи, ніж голова. З’їжте пару яєць, бажано зварених м’якими. В них багато речовин, які використовує печінка для знешкодження алкоголю і ліків. І запийте смузі чи узваром, пригадуєте? 

Зробіть масаж обличчя. Солона їжа, алкоголь і нездоровий сон зробили наше обличчя схожим на подушку в плацкартному вагоні. Бо в лицевих м’язах застоялась лімфа. Нанесіть на обличчя трохи крему чи масажної олії і розгладжуйте шкіру від центру обличчя до скронь і від вух – вниз по шиї. Це допоможе зібрати лімфу із щік в судини, що йдуть по боках шиї. 

Розважайтесь. Співайте, гуляйте, танцюйте, зробіть зарядку і наважтесь на ковзанку. Все це покращить настрій і допоможе вивести з тіла оцтовий альдегід, відомий в народі як перегар. Він утворюється із спирту і сильно нас отруює. Згодом він включається в обмін речовин або полишає нас із диханням та потом. 

Отже, якщо у Вас похмілля, то не пийте знову спиртне. Краще попийте мінералки, аристократично поснідайте яйцями в мішечку, чорним хлібом та йогуртом, заспівайте з родичами щедрівки і рушайте гуляти містом. Тільки на різдвяних ярмарках пийте не глінтвейн, а зелений чи обліпиховий чай.

Переїдання

Ніч, навіть новорічна і казкова, не призначена для їжі. Особливо надмірної. Тому нам так важко впоратись із травленням. Поради щодо боротьби із важкістю у шлунку дещо збігаються із порятунком від похмілля – рух, рідина, стриманість.

Не покладайтесь на таблетки. По-перше, ці ферментні препарати не подіють у шлунку, а повний наразі саме він. По-друге, їх ефективність не завжди доведена. По-третє, і найголовніше, сподівання на розрекламовану пігулку дозволить з’їсти зайве.

Не покладайтесь на міцний алкоголь. Він пошкоджує слизову оболонку шлунку та посилює біль, похмілля і зневоднення, радше ніж стимулює травлення. Кава – те саме. Корисний вплив на боротьбу із переїданням доведений лише для гірких трав’яних настоянок. А ось коньяк чи віскі, навпаки, розслаблять шлунок і зупинять травлення. 

Пийте воду. Краще за все – воду із яблучним оцтом. Травлення потребує рідкого кислого середовища. І що більше ми з’їли, то більше шлункового соку нам треба – до 700 мл. А значить – і  води. Ні, вона не "розбавить" шлунковий сік, це міф. Навпаки, вона врятує вас від зневоднення, в’ялості і високого тиску.

Зробіть пекучий лимонад: півлимона на склянку води і дрібка кайєнського перцю. Це і зробить їжу в шлунку більш доступною для травлення, і посилить виділення травних ферментів та жовчі, і буде корисним для печінки та судин. 

Рухайтесь. Надлишок їжі переключає тіло в летаргійний стан. Але краще не спати, а встати з дивана і почимчикувати святковими вулицями. В вертикальному положенні ми краще перетравлюємо їжу. Свіже повітря, розваги і навіть морозець допоможуть травній системі виконати місію.  

А холод та сонце ще й проактивують щитоподібну залозу. Її гормони роблять наш обмін речовин більш ефективним і трошки заважають смаколикам відкладатись на боках. 

Додайте спецій. Ви погуляли, зліпили сніговика, змерзли і зголодніли. Але будьте уважні. Це просто спорожнів шлунок. В кишечнику ще триває травлення, тому не перевантажуйтесь. Дієтологи радять після переїдання їсти страви із додаванням спецій куркуми, каррі і того ж кайєнського перцю.

Вони налаштовують травну систему краще, ніж таблетки з реклами. Куркума, до того ж, багата на антиоксиданти. Запити все це найкраще м’ятним чаєм – він гальмує апетит і заспокоює. 

Поверніться до звичайного харчування. Ні, не треба одразу сідати на дієту, голодувати і  бігти в зал. Це влаштує "вагову гойдалку" і призведе до зривів і переїдань. Але звичка до переїдання руйнує наш гормональний спосіб контролю ваги і апетиту і робить всі спроби схуднути неефективними.

Але й не треба "рятувати" залишки салатів і тортиків. Сплануйте меню, в якому щодня будуть овочеві супи, легкі салати і корисні напої. Так весь рік і тримайтесь.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: