fbpx

Перші компанії отримали спецдозволи на видобуток газу на Прикарпатті за новими правилами

Економіка 12:25, 31.03, 2019

Чотири підприємства, які планують добувати нафту на Прикарпатті, пройшли процедуру оцінки впливу на довкілля та отримали спецдозволи на користування надрами на 20 років.

На Прикарпатті зо три десятки газовидобувних компаній подали повідомлення про плановану діяльність до Єдиного реєстру оцінки впливу на довкілля.

Нагадаємо, відповідно до ЗУ "Про оцінку впливу на довкілля", прийнятого у 2017 році, оцінку впливу на довкілля мають пройти і газовидобувні компанії, які отримують чи продовжують спецдозволи на користування надрами.

Суб’єкти господарювання подають документи не через чиновницькі кабінети, а вносять до відкритого електронного Єдиного реєстру ОВД. Після оприлюднення інформації про плановану діяльність свої зауваження та пропозиції має право подати громадськість. Відтак суб’єкти господарювання готують звіт з ОВД, в якому враховують пропозиції громадськості або обґрунтовано їх відхиляють, та проводять громадські обговорення. Після цього компанія отримує висновок з ОВД, на основі якого Державна служба геології та надр видає спецдозволи на користування надрами.

За новими правилами спецдозволи отримали чотири компанії, які планують видобувати вуглеводні у Надвірнянському, Рожнятівському, Богородчанському та Долинському районах.

ТОВ "Дісанс" отримало спецдозвіл на геологічне вивчення, в тому числі дослідно-промислову розробку родовища з видобуванням вуглеводнів Північно-Татарівської площі, яка знаходиться у Надвірнянському районі і займає 40,19 кв. км. Ділянка розташована неподалік міста Яремче, сіл Татарів, Яблуниця та Поляниця.

В межах площі робіт пробурених свердловин немає, тому потенційні запаси вуглеводнів не визначені.

Підприємство планує споруджувати три свердловини кожного року глибиною до 4500 м. У випадку одержання промислового припливу вуглеводнів  передбачається підключення свердловин газопроводом-шлейфом (до 10 000 м) до перспективної установки підготовки вуглеводневої сировини і подальша експлуатація свердловин.

Протягом трьох років компанія має опрацювати та подати до ДКЗ України на державну експертизу матеріали детальної геолого-економічної оцінки запасів вуглеводнів виявлених покладів Північно-Татарівської площі.

На таких самих умовах отримало спецдозвіл ТОВ "Кердін Груп" на геологічне вивчення Південно-Делятинської площі на території 40 кв. км. Ділянка розташована у Надвірнянському районі між містом Яремча та селищем Делятин.

В межах площі пробурено три свердловини. На одній з них до розгляду ДКЗ України представлені попередньо розвідані запаси нафти, які становлять 1134 тис. т,  та 96 млн. м куб. розчиненого газу.

Планована діяльність на Південно-Делятинській площі передбачає пошук, розвідку покладів вуглеводнів, спорудження (буріння) свердловин (пошукових, розвідувальних, експлуатаційних та ін.), облаштування та подальшу розробку родовища.

Спецдозвіл на геологічне вивчення надр з подальшим видобуванням нафти і газу Небилівської площі отримало ТОВ "Газ-Інвест актив". Це єдиний спецдозвіл, в якому вказані потенційні запаси вуглеводнів. Передбачається, що на площі  41,40 кв. км є 14 млн куб. м природного газу, розчиненого у нафті, та 153 тис. т нафти.

Ділянка знаходиться на землях Перегінської, Небилівської, Сливківської сільських рад Рожнятівського району та землях Луквицької, Богрівської, Міжгірської та Кривецької сільських рад Богородчанського району.

Для геологічного вивчення та освоєння ресурсів вуглеводнів Небилівської площі передбачається на стадії ДПР буріння та введення в досліднопромислову розробку однієї незалежної пошукової свердловини та трьох залежних розвідувальних свердловин.

Спецдозвіл на користування найменшої ділянки – Тисівської – дістався ТОВ "Газовидобувна група". Вона займає площу 15,7 кв. км і знаходиться в межах сіл Бубнище та Тисів Долинського району.

Планована діяльність передбачає буріння однієї пошукової свердловини. За результатами буріння пошукової свердловини визначиться подальша розробка площі з бурінням двох залежних свердловин.

Як повідомляв КУРС, Держгеонадра виставила на онлайн-аукціон в електронній торговій системі ProZorro.Продажі права на користування надрами ще на п’яти ділянках в Івано-Франківській області. Ціна лотів – від 2,45 до 19, 25 млн грн.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: