fbpx

Першу народну "гербатярню", де наливали нужденним, відкрили у Станиславові 110 років тому

Наша історія 14:33, 16.11, 2017

Нужденних приймали без різниці у віровизнанні, писала газета про новацію.

Про подію написали у першій декаді листопада 1907 року в місцевій газеті Kurjer Stanisławowski, нагадав прикарпатський журналіст Богдан Скаврон у колонці на Збручі. 

Приємним сюрпризом для місцевих бідняків, писала газета, стало відкриття благодійного закладу – так званої "гербатярні" (інакше кажучи, "чайної"). У середу, 6 листопада, цей заклад відкрив свої двері для нужденних без різниці у віровизнанні, які могли отримати тут склянку чаю та булку.

"У час страшенної дорожнечі на продукти харчування й опалення наша народна гербатярня є справжнім благочинством не лише для нужденних, але й для убогих, які соромляться жебракувати", – наголосив Kurjer Stanisławowski, зауваживши, що власниця закладу пані Левицька у такий спосіб врятувала не одне здоров'я, а може, й життя.

Газета закликала громаду міста та магістрат надавати цьому закладу якнайбільшу підтримку, особливо зважаючи на епідемію холери, яка саме тоді насувалася на Галичину, називаючи гербатярню прикладом зразкового антихолерного закладу. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: