fbpx

Перинатальний центр у Франківську вже місяць без гарячої води: вагітні і породіллі гріють воду в тазиках

Суспільство 17:51, 06.06, 2018

З середини травня Івано-Франківський міський перинатальний центр працює без гарячої води. Вагітні, породіллі з маленькими дітьми та медперсонал гріють воду в тазиках і каструлях кип’ятильниками. Коли буде гаряча вода в МПЦ – невідомо.

До редакції звернулася франківчанка Наталя – жінка в травні два тижні перебувала у відділі невиношування міського перинатального центру, що на вулиці Чорновола у Франківську. Вона розповіла, що у відділенні та й у всьому МПЦ не було гарячої води. Вагітні жінки, щоби помитися, гріли воду кип’ятильниками у підручних посудинах.

Так само нагрівали воду у відділі, де перебувають породіллі і новонароджені дітки.

"На сьогоднішній день, а я спілкуюся з подругами, майбутніми мамами, які знову лежать у міському перинатальному центрі, там води немає. Кажуть, що десь прорвало трубу і ремонт затягнувся. Жінки звертаються до лікарів та адміністрації, але безрезультатно", – розповіла Наталя.

Жінка повідомила, що вже кілька разів інформувала про ситуацію міського голову Руслана Марцінківа – писала пости та коментувала на його офіційній сторінці у Фейсбук. Відповіді на пости, що були ще в травні, не дочекалася, а сьогоднішній коментар зі сторінки мера за кілька хвилин витерли.

КУРС звернувся до головного лікаря Івано-Франківського міського перинатального центру Сергія Стефанка. Він підтвердив, що гарячої води немає з 16 травня. 

"Гарячої води немає і у нас, і в акушерському корпусі, – зазначив Сергій Стефанко. – Причина не у пориві чи ремонті, хоч у нас часто рве водопровідні труби і ми міняємо проблемні ділянки, а ще треба замінити всі підвальні розгалуження і стояки. Нас централізовано відключили від гарячої води. Спочатку котельня, до якої належить комплекс споруд міського перинатального центру, закрилася на профілактичний ремонт. Але після нього так і не відновила роботу".

Сергій Стефанко каже, що озвучував проблему на апаратній нараді головних лікарів міста. А також написав листа в управління охорони здоров'я Франківська. Начальник управління Марія Бойко пояснила, що котельня не має ліміту на газ, відтак не працює. Поспілкуватися з Марією Бойко КУРСу поки не вдалося: на дзвінки вона не відповідала. 

Коли запрацює котельня і в міський перинатальний центр подадуть гарячу воду, Сергій Стефанко не знає. Каже, на його запитання відповідають, що проблему треба вирішувати на рівні міського голови.

Також гаряча вода відсутня в Івано-Франківській міській дитячій лікарні на Чорновола, яку обслуговує та сама котельня.

Ситуацію в перинатальному центрі дещо полегшує те, що кілька відділів мають бойлери. Завдяки електричному обладнанню, встановленому за благодійні кошти, гаряча вода є у трьох відділеннях – на 3, 4 та 5 поверсі акушерського корпусу. Інші заввідділами оббивають поріг головлікаря, щоби бойлери були встановлені і в них.

Узятися і перевести весь медзаклад на автономне забезпечення гарячою водою наразі неможливо через технічні і фінансові проблеми, пояснює Сергій Стефанко. Як-от через проблемну каналізацію. Досить часто, приблизно раз на місяць, у підвалах МПЦ "рве" каналізаційні труби.

"Причина одна й та сама – утворюються "тромби" з використаних прокладок та інших гігієнічних засобів, які хтось кидає в унітаз і спускає в каналізацію. Наші майстри щоразу змушені звільняти труби від таких корків. Після кожного разу ми йдемо по палатах, розказуємо, пояснюємо, просимо, пишемо в туалетах оголошення. Не допомагає… Якби було менше витрат на такі речі, можна було би швидше взятися за бойлери", – розповідає головлікар МПЦ.

"Це глобальна проблема з гарячою водою у міських закладах охорони здоров'я", – додає Стефанко.

Котельня, яка припинила подавати гарячу воду у міський пологовий центр та міську дитячу лікарню, перебуває на балансі КП "Теплокомуненерго". На сайті ТКЕ розміщений графік зупинок котелень для проведення ремонтних робіт. У ньому вказано, що котельня на Чорновола, 47-А ремонтується з 4 до 18 червня. 

Гендиректор ТКЕ Руслан Гайда підтвердив КУРСу, що проблема у відсутності лімітів на газ. Коли саме котельня запрацює і гаряча вода буде в закладах охорони здоров'я, Гайда ще не знає: "Не готовий сказати".

"Сьогодні ми плідно працюємо, щоби отримати ліміти,  зазначив Руслан Гайда.  Сплачуємо гроші за спожитий у 2018 році газ. Повністю розрахуватися  це єдиний спосіб отримати ліміти. Міський бюджет вишукує для цього кошти". 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: