fbpx

Під час фестивалю Porto Franko Івано-Франківськ перетворять на повітряний порт

Культура 18:16, 17.02, 2018

Черговий масштабний Porto Franko відбудеться у червні цього року. Ростислав Держипільський, Ілля Разумейко та Роман Григорів готуються знову перетворити Франківськ на мистецький порт.

Один із засновників Porto Franko, президент фестивалю Роман Григорів розповів в інтерв'ю газеті "Репортер" про те, що наразі організатори працюють над формуванням програми.

"Насправді, контент – це круто, але саме контекст формує контент. Наше місто – абсолютний креативний простір. І будь-який контент тут зазвучить, заграє, проявиться по-іншому. Концепція буде іншою. Минулого року був морський порт, а цьогоріч – повітряний. І в ньому ми знаходимо новий сенс. Попередній слоган: "Порт Франківськ – турбіна сучасного мистецтва України". Уся тематика буде пов’язана з повітрям, матиме відповідний контент. Поєднаємо море й повіт­ря. Далі хочемо зробити космічний порт чи портал",  поділився Григорів.

За його словами, поки Гогольfest у Києві робить паузу, Porto Franko лишається фактично єдиним на всю Україну пов­номасштабним мультидисциплінарним фестивалем сучасного мистецтва.

"Porto Franko – самобутній фестиваль. Ми з самого початку робили його таким. Єдине, що об’єднує ці два фестивалі, – мультидисциплінарність. Фактично Гогольfest реінкарнував Porto Franko, і ми за це вдячні. Нині ми вже можемо стати топовим фестивалем. Київ – центр України, а Франківськ – центр Європи, це геть різні речі",  вважає Роман.

Щодо локацій проведення фестивалю, то їх планують розширити.

"Є ідея охопити всю архітектуру Франика. Ідея настільки жирна, що зараз не розповім, але буде круто. Будемо більше розкривати тематику порту – крім піску, з’являться звукові інсталяції. Відкриття буде більш музичним і перформативним, але з локацією ще не визначилися. І ми б не хотіли виділяти головну і неголовну локації – усі головні,  продовжує президент фесту.  Хочемо стати фестивалем номер один в Україні і світі. І для цього треба якомога більше інтегрувати цей світ до нас. Не просто запросити, а щоб учасники їхали".

Палац Потоцьких, який був однією з головних локацій в місті, і цього року не забудуть "прокачати мистецтвом".

"Безумовно, це основна артерія міста і стратегічно її треба прокачувати мистецтвом. У жодному випадку не треба робити його розважальним центром. Це остання у Франківську мистецька територія, де можна прогриміти на всю Україну, і знатимуть не так про Франик, як про Палац Потоцьких. Він має історію. Для нас – це самобутній острів у місті", – каже Григорів.

Зазначимо, фестиваль проходитиме 13-17 червня.

Повністю інтерв'ю можна почитати у Репортері.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: