fbpx

Під час рейду з перевірки укриттів у навчальних закладах Івано-Франківська директор ЗОШ №15 нахамив інспекції

Суспільство 17:11, 03.03, 2015

Мобільна група в складі представників обласного управління ДСНС, Ради оборони в Івано-Франківській області та управління з надзвичайних ситуацій міськвиконкому перевірила облаштування тимчасових укриттів у школах та дитсадках Франківська.

Перевірка укриттів, відповідно до розпорядження міського голови Івано-Франківська, проводилася впродовж тижня. За минулі рейди оглянули 30 навчальних закладів, повідомив представник Ради оборони області Олександр Маслєєв. Сьогодні рятувальники та представники громадськості перевірили тимчасові укриття в дитсадках "Карпатська казка", "Гуцулочка", "Кобзарик", "Росинка" й "Дударик", а також в ЗОШ №15 і міському Центрі дитячої та юнацької творчості.  

Істотні зауваження за результатами рейду інспектори мали до дирекції ЗОШ №15. Серед ДНЗ Івано-Франківська, зробила висновок інспекція, найкраще попрацювали у "Кобзарику".

На відміну від капітальних споруд, таких як бомбосховища, тимчасові укриття на випадок надзвичайних ситуацій природного, техногенного, а також терористичного характеру влаштовують у пристосованих приміщеннях. За рішенням міського голови, такі укриття повинні бути в кожному дитсадку і школі. Директори навчальних закладів особисто відповідальні за безпеку своїх підопічних під час перебування в них.

Відповідно до вимог ДСНС, укриття мають бути влаштовані у підвалах чи цокольних поверхах. Кімнати повинні бути без вікон, із вентиляцією, запасом питної води, аптечками, ліхтарями та місцями для сидіння, конкретизує Марія Якуб’як, інспектор управління ДСНС в Івано-Франківській області. Власне це й перевірялося. Плюс вказівники, інформаційні матеріали та плани евакуації.

В усіх дитсадках, які перевірили учасники рейду, укриття визнали задовільними. Щоправда, із зауваженнями. Інспекція рекомендувала доробити – вичистити, побілити і обладнати  ще кілька кімнат для того, щоби в укриття помістилися всі діти в дитсадках №27 "Карпатська казка" та №20 "Росинка". В обох садочках із більш як 300 дітей постійно відвідують дошкільний заклад близько 200. Що незручно – діставатися в укриття в "Росинці" треба дуже крутими сходами і через своєрідний лаз, який виводить у пристосовану залу. Щоби провести дітей цим шляхом, вихователі шикуються ланцюжком і, страхуючи дітей від падіння, передають одні одним. "Виходимо з можливостей. У садку вже проводили навчання з евакуації дітей", – розповіла заступник директора ДНЗ по господарству Олена Іващишина.

В дитсадку №15 "Гуцулочка"  308 дітей за списком, 180 з них постійно ходять в садок. У підвалі достатньо площі для укриття, але потрібні ще лавки і стільчики. Адміністрація садка просить благодійників допомогти вирішити цю проблему.

У садку №23 "Дударик", де із 350 дошкільнят садок постійно відвідують 250 дітей,  в єдиному з оглянутих є поручні до сходів у підвал. "Зарядили вогнегасники, –звітує інспекторам завгосподарством Уляна Шевчук. – А ще запаслися горщиками. Треба ж кудись дітям у туалет ходити…"

Найкраще облаштоване укриття продемонстрували в ДНЗ №29 "Кобзарик". Для дітей у підвальному приміщенні підготували три кімнати і дві зали. За словами завідуючої Ірини Дорожівської, це укриття приймає всіх 200 дітей і 60 чоловік персоналу. "Придбали новий пожежний щит. Маємо дитячі протигази. На кожну дитину пошили ватно-марлеві пов’язки",  рапортує завсадочком. Ірина Дорожівська пояснює, що поруч із дитсадком – м’ясокомбінат, і у випадку руйнування підприємства дітям загрожує отруєння аміаком. Відтак, в садку вирішили попросити батьків хоча б мінімально захистити малечу. "Деяким треба було пояснювати, що пов’язки треба шити не для перевірки чи для якоїсь іншої галочки, а передовсім для захисту дітей. Та хай би ніколи ми цими пов’язками не скористалися!"  каже директорка.

В Центрі дитячої і юнацької творчості у Франківську, де займаються близько 900 дітей, як укриття використовують навчальні класи в цокольному поверсі. "Одномоментно в нашому центрі можуть знаходитися не більше 200 дітей із батьками. Ми провели навчальну евакуацію, побачили, що площі для цього досить. Більше того, можемо прийняти при потребі мешканців довколишніх будинків – вони вже приходили і розпитували, чи є така можливість",  розповідає директор ЦДЮТ Ірина Волинська.

А от у ЗОШ № 15 інспекцію зустріли з претензіями. "Немає в мене укриття. У мене є цокольні приміщення",  показував нижній поверх завгосп школи Василь Ліщинський. На "нульовому" поверсі в школі знаходяться кабінет праці, буфет і їдальня, два гардероби, ванна і комора під сходами. "У нас вчиться 880 дітей. Їх тут нікуди сховати,  розводить руками заступник директора по господарській частині. – Ми просили прислати спеціалістів, які би оглянули наші приміщення і дали рекомендації, де саме обладнати укриття, щоби воно відповідало вимогам техніки безпеки, і щоби там вміщалися всі учні".

Директор, якого до перевіряючих викликали з уроку, одразу підвищив тон. "У нас немає сховища, немає укриттів. У мене згідно з технічними документами чітко визначено, що немає укриттів",  Василь Бойчук ледь не зривався на крик. За його словами, прибула інспекція – не інспекція. "Ви не з управління надзвичайних ситуацій, бо інакше би ви обстежили всі школи і сказали нам, куди дітей виводити",  нервово звернувся Василь Бойчук до Олександра Маслєєва. "Я бачу, ви дуже розумний",  той намагався зупинити потік слів директора школи. "А ви дурний",  пальнув у відповідь Василь Бойчук. Спільної мови так і не дійшли. "Оглядайте. Складайте акт і – до побачення! Не заважайте нам працювати!"  і директор школи показав інспекції спину.

Вже в завгоспа з’ясували, що навчання з дітьми і педагогами з приводу того, як поводитися у надзвичайних ситуаціях, в школі не проводили. Пам’ятки, що їх розробили спільно з рятувальниками в міськвиконкомі і роздали в навчальні заклади, в ЗОШ №15 також не бачили. "Куди будемо тікати, якщо якась надзвичайна ситуація? Зі школи на вулицю!" – відповіли на запитання інспектора обласного ДСНС двоє учнів-восьмикласників.

За словами Марії Якуб’як, теперішня перевірка є робочою. Рятувальники мали намір впевнитися, що адміністрація навчальних закладів Франківська виконує покладені на неї завдання із захисту дітей. "Поки що акти не складаємо. Оглядаємо, що зроблено, даємо рекомендації з приводу того, що і як треба зробити,  пояснила інспектор. – Результат обговоримо на спільній нараді всіх служб у наступний понеділок".

Що стосується директора школи №15, то рятувальники мають намір офіційно запросити його на нараду і послухати, як він має намір подбати про безпеку своїх учнів. "Василь Бойчук є не тільки директором школи, а й депутатом Івано-Франківської міської ради. Він мав би розуміти свою відповідальність – також і перед громадою",  відреагував Олександр Маслєєв. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: