fbpx

Підприємці не хочуть, щоб центр Франківська перетворювали у пішохідну зону

Суспільство 14:44, 29.12, 2016

Сьогодні на громадських слуханнях в Івано-Франківську обговорили проект рішення виконавчого комітету міської ради "Про створення пішохідної зони з визначенням паркувальних місць у історико-архітектурній частині міста".

"Треба обговорити це питання ширше, ніж ми запропонували у проекті рішення на виконавчий комітет", – відзначив  начальник управління транспорту та зв’язку виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Олег Ганчак.

Так, в Івано-Франківську пропонують створити пішохідну зону з визначенням паркувальних місць у історико-архітектурній частині міста в межах вулиць Галицька (від вул. Новгородська до ресторану "Фран-Ко"), Станіславська, Тринітарська, Шеремети, Старозамкова, Страчених націоналістів, Вірменська, Труша, Лесі Українки (від вул. Вітовського до вул. Труша), Вітовського (від вул. Лесі Українки до пл. Ринок), пл. Міцкевича (від вул. Крушельницької до вул. Вітовського), пл. Ринок та майдан Шептицького.

Таке рішення виконком мотивує потребою підвищити рівень безпеки та комфорту пішоходів в центральній частині міста, що додасть і туристичної привабливості місту. 

В’їзд у центр міста хочуть заборонити з 1 березня 2017 року.

Однак, за проектом рішення, допускається в’їзд:
– спеціального автотранспорту зі службовими державними номерними знаками під час виконання прямих службових обов’язків (прокуратура, патрульна поліція, Служба безпеки України, пожежна охорона, швидка медична допомога, аварійний спеціалізований транспорт міських комунальних служб);
– транспортних засобів організаторів масових заходів при наявності розпорядження міського голови;
– транспортних засобів власників квартир (будинків), розташованих в межах пішохідної зони при пред'явленні підтверджуючого документа із зазначенням реєстрації місця проживання або свідоцтва про право власності на житлове приміщення за їх умови паркування у внутрішніх подвір’ях та на прибудинкових територіях;
– транспортних засобів з метою паркування їх в І паркувальній зоні та на паркувальних майданчиках.

Завозити товар автотранспортними засобами в заклади торгівлі, які розташовані в межах пішохідної зони, підприємцям пропонують з 23:00 до 06:00.

Підприємців, присутніх на громадських слуханнях, це обурило.

Нотаріус Ігор Фріс зазначив, що розробники проекту рішення лобіюють його, мотивуючи зменшенням аварійної ситуації, і запитав, яка статистика ДТП у цій зоні. Як з’ясувалося, у виконкомі статистику не вивчали взагалі. Як і не рахували суб’єктів господарювання, на яких вплине це рішення.

Також Фріс наголосив, що проект рішення порушує права тих, хто має нерухомість в центрі міста.

"Треба забезпечити права як пішоходів, так і власників нерухомого майна".

Він запропонував у перелік тих, кому дозволятиметься в’їзд у центр міста, внести також власників та співвласників, наймачів та орендарів нерухомості в пішохідній зоні, а також клієнтів готелів, розміщених на цій території.

Щодо доставки товарів з 23:00 до 06:00, Фріс запропонував дозволити довіз товарів у пішохідну зону протягом всього робочого дня без права паркування. Присутні на слуханнях цю пропозицію підтримали. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: