fbpx

Підприємці припускають, що у Франківську конкурс на операторів паркування проведуть під "своїх"

Суспільство 20:14, 13.05, 2016

Управління транспорту і зв'язку Івано-Франківської міської ради винесло на громадське обговорення проект рішення виконкому про "Порядок проведення конкурсу з визначення операторів паркування в місті Івано-Франківську".

Начальник управління Олег Ганчак пояснив, що Антимонопольний комітет не перший рік звертається до міської ради з вимогою провести конкурс з визначення операторів паркування.

Донедавна монополістом на цьому ринку в Івано-Франківську було комунальне підприємство "ТС Сервіс-Авто", яке на останній сесії міськрада ліквідувала.

"Цей порядок не був написаний на коліні. Він обговорювався на чотирьох комісіях, в які входять представники земельного управління, фінансового управління, податкової, юристи. Прислухалися до думки підприємців, Антимонопольного комітету, представників "Сервіс-Авто", – розповів доповідач.

На конкурс планують виставити три лоти. У перший лот входять паркувальні майданчики в історико-архітектурній частині міста: два на площі Ринок (на 5 і на 7 місць) та по одному на вулиці Галицькій, біля ресторану "Франко" (26 місць) і в районі вулиць Базарна-Старозамкова (26 місць).

Перший лот відрізняється від двох інших тим, що на цій території облаштовувати паркувальні місця за бюджетні кошти. За словами Ганчака, вартість робіт 1,189 млн гривень. Тому у визначенні переможця на цей лот перевага надаватиметься тим учасникам, які пообіцяють місту швидше повернути інвестовані кошти.

За проектом порядку проведення конкурсу, на 20 паркомісць має бути встановлений один автомат. Наразі міська влада облаштовує у цій зоні лише два паркомати. Решту паркоматів в цій зоні, пояснив Олег Ганчак, переможець конкурсу повинен встановити за власний рахунок.

З-поміж учасників другого та третього лотів перевага надаватиметься тим, хто пообіцяє швидше облаштувати майданчики для паркування.

Для всіх учасників всіх лотів при визначенні переможця буде враховуватися наявність позитивного досвіду оператора паркування. Для цього учасник має надати два відгуки від міст обласного значення чи районних центрів, де працював. Яка саме посадова особа має давати ці відгуки, доповідач відповісти не зміг.

Також при визначенні переможця враховується відсоток з прибутку, який учасник конкурсу готовий сплачувати до міського бюджету.

Як зазначив Ганчак, після проведення конкурсу вартість паркування у першій зоні (перший лот) становитиме 10 гривень за годину, абонемент на день коштуватиме 120 гривень, на місяць – 1200 гривень. На інших парковках вартість парування становитиме три гривні за годину.

Окрім того, що майданчики повинні бути обладнані паркоматами, на кожному з них має бути передбачено 10% місць (але не менше одного) для інвалідів.

Паркувальні зони мають обладнати в’їзними та виїзними терміналами, системою відеоспостереження за рухом транспортних засобів на їх території і табло із інформацією про наявність вільних місць для паркування.

Мешканці міста, які живуть в межах 50 метрів від парковки, зможуть заїжджати на стоянку безкоштовно. А підприємцям, які доставляють у цю зону продукцію, дозволять безкоштовно заїжджати після 20.00.

Участь у конкурсі за проектом положення становить 9 тисяч, які не повертаються.

Учасники обговорень запропонували зменшити цю суму до тисячі гривень.

Також запропонували встановити мінімальний відсоток від прибутку, який підприємці мають сплачувати у бюджет міста та від якого відштовхуватися на конкурсі.

Присутні на слуханнях підприємці обурилися, що паркувальні місця розділили лише на три лоти, а не винесли кожен паркувальний майданчик в окремий лот. Адже їх облаштування в одному лоті коштуватиме не менше одного мільйона гривень. Тому припустили, що конкурс робиться під окремих осіб, які зможуть собі дозволити такі витрати.

Конкурс з визначення операторів паркування в Івано-Франківську проведуть після того, як виконком затвердить порядок його проведення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: