fbpx

Підсумки року та прогноз франківського ринку нерухомості на 2018-й

Економіка 15:16, 26.12, 2017

Дослідження Аналітичного центру Благо показують, що цього року будівельна галузь Івано-Франківська продемонструвала позитивну динаміку зростання об'ємів будівництва.

Кількість об’єктів зросла майже на чверть у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Також 2017 рік відзначився досить стабільною ситуацією на ринку нерухомості, тому франківців все більше цікавить, чи зростатиме її вартість і яких ще змін варто чекати, пишуть експерти Аналітичного центру Благо.

 

Підсумки року

Первинний ринок нерухомості надалі тримає перші позиції у продажі квартир. А от на вторинному ситуація залишається незмінною – знижується зацікавленість.
Найбільшим попитом у Івано-Франківську цього року користуються однокімнатні та смарт-квартири. Вдалу новинку на ринку нерухомості Івано-Франківська запропонували в сучасному Районі Манхеттен, а саме: смарт-квартири та можливість індивідуального планування. Покупці продовжують активно цікавитись двокімнатними, а от багатокімнатні квартири зараз купують мало, проте свій покупець все ж зберігся.

Статусні люди готові вкладати кошти для придбання елітних апартаментів та пентхаусів в центрі Івано-Франківська. Важливим пріорітетом для них є розміщення житла в елітних комплексах поблизу парку та озера з панорамними краєвидами.

Найбільш високі ціни на житло в Івано-Франківську у центральній частині міста. Центр завжди був, є і залишається лідером за вартістю на житло – як первинне, так і вторинне.

Популярними стають житлові комплекси у віддалених від центру мікрорайонах міста. Ціна на нерухомість у них й надалі суттєво нижча і при цьому відмінне сполучення з центром, сформована інфраструктура, наявність сучасних спортивних та дитячих ігрових майданчиків, застосування систем енергозбереження у будинках та систем безпеки дворової території.

Що ж стосується вторинного ринку, то покращень так і не відбулось. Як і раніше, спостерігається зниження попиту на квартири в будинках масової радянської забудови. Відсутність доступних кредитних грошей, зниження доходів громадян, сильна цінова конкуренція з боку первинного ринку – всі ці фактори говорять про те, що тенденція до зниження зацікавленостей на вторинному ринку може зберегтися і наступного року.

 

Прогноз на 2018 рік 

Експерти прогнозують, що на первинному ринку очікувати здешевшання житла не варто, адже ціна на деякі об'єкти вже майже досягла собівартості. Тому сьогодні – найкращий час для інвестування в квартири, щоб поліпшити житлові умови чи зберегти заощадження, особливо в умовах нестабільності банківської системи.

У 2018 році спостерігатиметься збільшення цін на первинну нерухомість у зв'язку зі зростанням собівартості будівництва, підвищення цін на будівельні матеріали і паливо. 

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: