fbpx

Пісенне "Різдво в Карпатах" відкрили гуцульськими колядками

Культура 15:10, 05.01, 2015

Пісенне відкриття проекту "Різдво в Карпатах: Схід і Захід разом" зібрало в Івано-Франківську учасників з десятьох областей України.

Пісенну частину проекту, який символічно єднає країну, відкрив дитячий фольклорний колектив "Петрос" з Ворохти. Переможці конкурсу "Україна має талант" заспівали колядки разом із гостями свята з Донеччини.

Святковий концерт зібрав в обласній філармонії гостей з десятьох областей України: Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Харківської, Одеської, Миколаївської, Вінницької, Луцької, Львівської та з Івано-Франківської. Приїхали гості й з-за кордону – зі Словаччини й Польщі.

"Україна – єдина. Європа – єдина. І в Європі є місце для України. Сьогодні ми разом колядуємо, а колядують, як казали наші прадіди, тільки добрі люди. Наша Істебна дуже схожа на Ворохту. І наші колядки дуже подібні на ваші",  перекинув «культурний» місток між Україною й Польщею представник польського гурту "Істебна".

Молодіжна фольк-група "Істебна" виконала різдвяні пісні, так звані гуральські колядки. "Це також гуцули, тільки польські",  жартома пояснила присутнім ведуча концерту.

Музичне вітання Прикарпаттю від українського Криму передала заслужена артистка Криму Ленара Османова.

"Кожен з нас має розуміти, що ми живемо в єдиній великій, надзвичайно красивій країні. І Крим – це також частина України. Я, як кримська татарка, вважаю, що ми повинні пережити ці важкі часи. Сподіваюсь, що в ці дні у нас буде справді сплетіння культур в рамках єдності",  зазначила Ленара Османова на прес-конференції перед концертом.

Своїми враженнями від першого дня на Прикарпатті та участі в програмі "Схід і Захід разом" поділилися наймолодші учасники проекту та їхні батьки.

"Ми вперше на Івано-Франківщині. Приїхали познайомитися і подружитися. Поки що відкриваємо для себе край і його людей. І поки що нам все подобається, особливо гуцульський фольклор",  сказав Олександр зі Слов’янська. 

5-10 січня в рамках благодійної акції "Різдво в Карпатах" дітки із Донецької, Луганської, Харківської, Миколаївської, Херсонської областей відпочиватимуть на Івано-Франківщині. На Прикарпатті разом із сім’ями місцевих мешканців вони святкуватимуть Різдво Христове, ознайомляться з притаманними нашому регіону національними традиціями та візьмуть участь в низці культурно-мистецьких заходів.

Щоденна програма акції – на сторінці проекту в мережі Фейсбук. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: