fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Економіка
  • Після того, як міськрада купила "Івано-Франківський локомотиворемонтний завод", з підприємства звільнилося 100 працівників

Після того, як міськрада купила "Івано-Франківський локомотиворемонтний завод", з підприємства звільнилося 100 працівників

Економіка 18:27, 21.10, 2018

На локомотиворемонтному заводі (ЛРЗ) в Івано-Франківську бракує кваліфікованих працівників робітничих професій.

Про це в інтерв’ю газеті “Західний кур’єр” заявив директор ЛРЗ Руслан Терешко.

“В першу чергу мова йде про токарів, зварювальників, слюсарів. Можливо, ви бачили по місту бігборди, на яких є перелік вакансій та розмір заробітної плати. Це ініціатива міського голови. Люди телефонують, але тих професій, в яких у нас є потреба, на жаль, немає. Телефонують більше люди з інтелектуальними професіями, тобто інженери або економісти. Але ними ми повністю забезпечені. У нас зараз не вистачає суто робітничих професій. Якщо підсумувати, ті підрозділи, які збережені на підприємстві, завантажені роботою. Зараз плануємо навіть другу зміну для того, щоб виконати вищезгадані замовлення. Адже невиконання цих договорів призводить до накладення штрафних санкцій”, – зазначив Терешко.

1

За його словами, цього року ЛРЗ уклав договорів із Укрзалізницею на суму майже 90 мільйонів гривень. Але підрозділи заводу завантажені роботою майже на 100%. Також Терешко зазначив, що підприємство щомісячно сплачує більш як мільйон гривень податків та зборів до державного та міського бюджетів. Наступного року ЛРЗ планує отримувати прибутки.

“Думаю, що цього року ми стабілізували роботу. На наступний рік, я впевнений, ми вже вийдемо на прибуток. Для цього є всі тенденції. Основне зараз – заповнити ті вакансії, які в нас є. Якщо вони будуть заповнені, ми будемо розширювати свій асортимент, відповідно частіше братимемо участь у тендерах. Тому, думаю, наступний рік буде показовим, щоб довести, що навіть коли власником є міська громада, підприємство може бути успішним. І я переконаний, що саме так і буде”,  прогнозує Руслан Терешко.

За його словами, минулого року звільнилося 100 працівників.

“Тобто було 300, а стало – 200. Коли я очолив підприємство, наприкінці року було 205-210 працівників. Десь у цьому діапазоні їх кількість тримається і зараз,  каже він.  Хтось звільняється, хтось йде на пенсію, а ми набираємо нових працівників. На сьогоднішній день ми намагаємося налагодити співпрацю з профтехучилищами. До нас приходять молоді хлопці після ПТУ, і ми, відверто кажучи, намагаємось їх втримати. Ми навіть зробили декілька кімнаток для приїжджих, адже не секрет, що в основному наші працівники  з навколишніх сіл та районів. Ми пропонуємо їм місце для ночівлі, облаштували невеликий хостел чи то готель. Тому основні зусилля ми докладаємо для залучення нових працівників. Водночас нам вдалося зберегти той кістяк, який вже працював раніше. Це працівники пенсійного чи передпенсійного віку, в яких немає бажання виїхати за кордон”,  розповідає Терешко.

Він також зазначив, що підприємству важко конкурувати з комерційними підприємствами, щоб за рахунок заробітної плати десь наближатися до їхніх пропозицій.

“Це важко, адже ми державне підприємство. Ми платимо заробітну плату офіційно, відповідно, в людей йде трудовий стаж, діє накопичувальна система перед виходом на пенсію. Тому воно стримує старше покоління в нас на підприємстві. З молодими складніше, адже вони хочуть вже і сьогодні. Але я їм кажу, що вони наберуться тут за два-три роки дуже великого досвіду”,  розповів Руслан Терешко.

Нагадаємо, минулого року Івано-Франківська міська рада на відкритому аукціоні придбала державний пакет акцій ПАТ “Івано-Франківський локомотиворемонтний завод” в розмірі 99,5% від статутного капіталу. У травні цього року Фонд держмайна офіційно передав контрольний пакет акцій Локомотиворемонтного заводу громаді Івано-Франківська.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: