fbpx

Після успішних земельних аукціонів на Прикарпатті Держгеокадастр зриває торги через Prozorro.Продажі

Економіка 17:40, 13.03, 2019

Держгеокадастр зриває пілотний проект з проведення земельних аукціонів через Prozorro.Продажі, оскільки припинив виставляти лоти на торги.

Про це заявив під час урядової наради Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів, інформує прес-служба Мінекономрозвитку.

У червні 2017 року уряд ухвалив рішення про проведення пілотного проекту із запровадження електронних земельних торгів через Prozorro.Продажі. Очікувалось, що Держгеокадастр буде реалізовувати частину прав оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної форми власності через прозорі аукціони в системі Prozorro.Продажі.

В грудні 2018 року територіальні підрозділи Держгеокадастру опублікували в системі ProZorro.Продажі перші 10 лотів. 8 з 10 аукціонів пройшли успішно – середнє збільшення ціни склало 223%. При сумарній початковій вартості лотів 332 тис. грн кінцева їхня вартість перевищила 1 млн грн.

Однак після аукціонів Держгеокадастр припинив виставляти землю на торги, мотивуючи це тим, що ProZorro.Продажі оприлюднює дані учасників та переможця аукціону. Водночас у МЕРТ вважають, що розкриття для громадськості даних учасників та переможця аукціону забезпечують дійсно відкритий та прозорий продаж, створюють можливості для громадського контролю.

На думку Мінекономрозвитку, позиція Держгеокадастру може свідчити про свідоме небажання проведення електронних земельних аукціонів у системі ProZorro.Продажі та пошук підстав для ухилення від використання відкритої та ефективної системи проведення аукціонів.

Степан Кубів заявив, що Держгеокадастр має невідкладно забезпечити добір і підготовку лотів до проведення електронних земельних торгів у системі ProZorro.Продажі.

Як інформують "Наші гроші", згідно з ProZorro.Продажі, у грудні минулого року з 8 успішних аукціонів найбільше провело держпідприємство "Івано-Франківський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" Держгеокадастру – 6. Крім нього, право оренди на земельні ділянки через Prozorro.Продажі реалізували ДП "Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" та ДП "Волинський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою".

Найбільшу суму від продажу права оренди на землю надало ТОВ "Агрокомпанія Прикарпаття" відомого бізнесмена Олега Бахматюка – 614 тис. грн при початковій вартості у 150 тис. грн. Мова йде про 58,72 га у Сарниківській сільраді Рогатинського району Івано-Франківської області.

Крім того, на двох аукціонах перемогло ТОВ "Захід-агро МХП" екс-першого заступника голови Адміністрації Президента Петра Порошенка Юрія Косюка. Йдеться про перемогу на аукціоні за 6,31 га у с. Явче Рогатинського району Івано-Франківської області за 44 тис. грн при початковій вартості у 21 тис. грн та про 11,41 га пасовища у с. Нижня Липиця того ж району усього за 5,2 тис. грн при стартовій ціні у 5,1 тис. грн.

Інформація про 8 грудневих аукціонів, опублікованих держпідприємствами Держгеокадастру в ProZorro.Продажі, де переможці виграли торги на загальну суму 1,07 млн грн.:

Організатор

Ділянка

Фірма-переможець, власник/директор

Початкова вартість, тис грн.

Кінцева вартість, тис грн. 

ДП «Івано-Франківський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою»

18,41 га у с. Явче Рогатинського району

ФГ «Городьків», Юлія Єркович/Юлія Єркович

 

57,89

129,10

11,41 га пасовища с. Нижня Липиця Рогатинського району

ТОВ «Захід-агро МХП», бенефіціар Юрій Косюк/Юрій Мельник

 

5,14

5,22

6,31 га, с. Явче Рогатинського району

21,07

43,52

2,68 га, Нижньолипицька сільрада Рогатинського району

 

 

СТОВ «Уїзд», Володимир Мельник, Роман Кіндзерський, Сергій Побережник, Вячеслав Рильський/Володимир Мельник

 

 

2,01

5,04

4,45 га, Нижньолипицька сільрада Рогатинського району

6,28

10,65

58,72 га Сарниківська сільська рада Рогатинського району

ТОВ «Агрокомпанія Прикарпаття», бенефіціар Олег Бахматюк/Олександр Цявук

149,67

615,92

ДП «Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою»

14,21 га, Будянська сільрада Тростянецького району

ПП «Украгро ТТК», Василь Паламарчук/Віталій Паламарчук

40,28

213,08

ДП «Волинський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою»

28,63 га, Ківерцівський район, за межами населених пунктів Озерської сільради

ФОП Трикуш Назар Володимирович, 19.02.2019 знявся з обліку як підприємець

49,54

50,34

 

Не відбулися торги, організовані ДП "Івано-Франківський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" щодо 15 га у Козарівській сільраді Рогатинського району та ДП "Черкаський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" відносно 10.5 га, які розташовані в адміністративних межах Гончариської сільської ради Катеринопільського району Черкаської області.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!  .

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: