fbpx

Після вистави "Альберт" у Франківську Юрію Андруховичу заспівали "Многая літа"

Культура 13:33, 14.03, 2015

Цьогорічний всеукраїнський тур вистави "Альберт, або Найвища форма страти" розпочався 13 березня в Івано-Франківську.

В основі сюжету вистави ‒ однойменне оповідання Юрія Андруховича, написане у 2008 році. Центральний образ Альберта Вироземського поповнив колекцію відомих "авантурників" від Патріарха Бу-Ба-Бу. Альберт – "особа без громадянства і з вельми туманним соціальним минулим", пройшов шлях від штукаря мандрівного цирку "Ваґабундо" до псевдоченця францишканського кляштору у Львові десь у 1641 році, аж поки його не видала одна з двадцятьох коханок його "амурного реєстру". Тож Альберта привселюдно спалили в "осінь середньовіччя". Але відкритий імпровізаційний простір вистави спонукає історію тягнутися далі й заманює глядача заглянути за межу потойбіччя, пише ГК.

На сцені текст ожив акторським голосом Юрія Андруховича під вокальні імпровізації неперевершеної Уляни Горбачевської. Контрабасом у стилі фрі-джазу "промовляв" відомий музикант Марк Токар. Візуальну частину вистави забезпечив Анатолій Бєлов і vj-group "CUBE" ‒ на чорному тлі білими анімаціями вмить оживає промовлене акторами.

Знаково, що цьогорічний тур "Альберта" розпочався саме з Франківська і 13 березня  у 55-літній ювілей Юрія Андруховича. Захоплені виставою глядачі не тільки голосно аплодували акторам, а й заспівали ювілярові "Многая літа", після чого він зі сцени зізнався, що для нього це "найдивніший день народження".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: