fbpx

Плазуни, які вилупилися на подвір’ї у Клубівцях, не несуть загрози, – природоохоронець

Суспільство 19:09, 19.07, 2018

Природоохоронці порадили сім’ї, яка у селі Клубівці Тисменицького району на своєму подвір’ї знайшла кілька гнізд із яйцями плазунів, завести їжака.

Ігор та Олена Люкляни поселилися в Клубівцях два роки тому, кажуть, досі на цій території нікого не було. Разом із ділянкою їм дісталася стара хата, яку собі облюбували плазуни. Хоча раніше жінка вже натрапляла на своєму обійсті на плазунів. Адже поруч ставок та ліс. Однак останній випадок змусив бити на сполох, йдеться в сюжеті каналу «402».

Як писав КУРС, у селі Клубівці Тисменицького району чоловік з дружиною на своєму подвір’ї знайшли кілька гнізд із яйцями плазунів – деякі вже вилупилися, деякі лише відклали яйця.

Подружжя відразу вирішило розібрати сходи. Те, що вони там побачили, їх по-справжньому налякало. Серед порожнин знайшли десятки яєць, деякі з них були ще цілі. Решта порожні.

"Змії повтікали, а яєць ми знайшли 30 штук не вилуплених. Двоякі були – продовгуваті і круглі. А вже вилуплених штук 70-80. Ми їх не рахували, просто прикопували", – розповіла власниця будинку Олена Люклян.

Деяких плазунів вбили на місці, а пізніше з’ясували, що то були веретільниці – неотруйні безхвості ящірки.

Ще цілі знайдені яйця Олена передала директору обласного комунального підприємства "Дністровський ландшафтний парк" Михайлу Ковтуну.

Він дізнався про ситуацію з соцмереж. Природоохоронець каже, що йому до рук потрапили звичайнісінькі вужі та полози, які не несуть загрози.

Ковтун каже, що в такій ситуації треба опанувати себе і не давати волю страху.

"Потрібно все-таки викликати зоологів, природознавців, які в дійсності в цьому розуміються. Самому не знищувати і не поширювати неправдиву інформацію щодо того, як їх травити. Найпростіший спосіб завести їжака. Вони м’ясоїдні і якраз харчуються зміями. Тобто десь можна таким чином вберегтися", – радить Михайло Ковтун.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: