fbpx

Унікальний старовинний міст біля Городенки перетворять на "туристичну мекку" й місце відпочинку. ФОТО

Суспільство 17:47, 17.05, 2018

Проект відпочинкової зони поблизу найстарішого в Галичині діючого кам'яного моста розробляє сільський голова Котиківки Іван Вережак.

Відпочинкова зона з амфітеатром, сценою, музеєм просто неба та крафтовими кафе буде поблизу триаркового моста через потік Ямгорів на межі Городенки і села Котиківка.

"Я хочу використати його як потенційну "туристичну мекку". Сюди можна привозити туристів з Польщі, їм буде цікаво глянути на костел, подивитися роботи Пінзеля, Меретина. Послухати про історію моста, костелу", – говорить Іван Вережак.

1

Церква Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці у Городенці

Територія має стати улюбленим місцем відпочинку мешканців Городенки та навколишніх сіл. За словами Вережака, зараз місцеві не мають де гарно провести вільний час  з друзями, з родинами.

Генеральним планом, який затвердять на черговій сесії Котиківської сільської ради, ця земельна ділянка буде відведена під створення відпочинкової зони.

Найперше планують облаштувати презентаційну сцену, впорядкувати територію навколо моста і облаштувати стежину вздовж річки на 200 метрів.

"Запрошу сюди спеціалістів-будівельників, щоб вони визначили, як краще зробити. Аби зробити амфітеатр, потрібно обладнати сидіння. Треба буде десь підлити, десь сваю забити, укріпити, аби люди не поїхали униз".

Реалізувати амбітний проект хочуть за грантові кошти міжнародних організацій. Допомагає підготувати проект волонтерка Корпусу Миру Дара Грей. 

"Ми з Дарою оглянули територію і готуємо проект на міжнародні фонди. Я розумію, що в Україні отримати кошти з державного бюджету практично нереально. Тому на серпень-вересень плануємо подати проект за підтримки волонтера Корпусу Миру".

Зараз Іван Вережак бере участь у Національному телепроекті "Нові лідери". Аби пройти у другий етап і мати можливість отримати кошти на порятунок найстарішого діючого триаркового мосту та створення відпочинкової зони, Іванові Вережаку потрібно потрапити у ТОП-50 рейтингу онлайн-голосування.

Кам'яний міст під Городенкою у 1745-1750-х роках побудував Василь Потоцький. Його звели, аби з Городниці возити дністровський камінь на будівництво костелу в Городенці.

Нині це найдавніший діючий міст Галичини та другий за віком в Україні (найдавніший – в Кам'янці-Подільському).

Наприкінці ХІХ століття міст реконструював барон Яків Ромашкан, який мав резиденцію в сусідньому селі Серафинці.

Зараз проїжджа частина моста в аварійному стані. Про ремонтні роботи балансоутримувач – районна і обласна влада – поки що не говорить.  

2

Іванові Вережаку вдалося добитися від Служби автомобільних доріг встанолення дорожніх знаків, які забороняють проїзд вантажного транспорту. Проте, за його словами, обмеження до 24 тонн не врятує ситуації, він хоче, щоб через міст повністю заборонили рух великогабаритного транспорту, оскільки є об'їзний шлях. 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: