fbpx

Податок на дохід від депозитів хочуть збільшити до 20%

Економіка 18:04, 23.12, 2014

Кабмін хоче збільшити податок на доходи від депозитів, дивідендів, роялті до 20%. А Рада Нацбанку, навпаки, ініціює скасування такого податку.

Про це йдеться в законопроекті "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)", передає Еспресо.TV.

"Ставки податку до пасивних доходів встановлюються у відсотках бази оподаткування у таких розмірах: 20% – для пасивних доходів, 5% – для доходів у вигляді дивідендів по акціях та корпоративних правах, виплачених резидентами – платниками податку на прибуток підприємств (окрім доходів у вигляді дивідендів по акціях, інвестиційних сертифікатах, які виплачуються інститутами спільного інвестування)", – йдеться в законопроекті.

Також у законопроекті зазначається, що термін “пасивні доходи” означає такі доходи: проценти на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок, проценти на вклад (депозит) у кредитних спілках, інші проценти (у тому числі дисконтні доходи), процентний або дисконтний дохід за іменним ощадним (депозитним) сертифікатом; плата (відсотки), що розподіляється відповідно до пайових членських внесків членів кредитної спілки.

Також під пасивні доходи підпадає дохід, який виплачується компанією, що управляє активами інституту спільного інвестування, на розміщені активи відповідно до закону, включаючи дохід, що виплачується (нараховується) емітентом у результаті викупу (погашення) цінних паперів інституту спільного інвестування, який визначається як різниця між сумою, отриманою від викупу, та сумою коштів або вартістю майна, сплаченою платником податку продавцю (у тому числі емітенту) у зв’язку з придбанням таких цінних паперів, як компенсація їх вартості.

"Дохід за іпотечними цінними паперами (іпотечними облігаціями та сертифікатами) відповідно до закону. Відсотки (дисконт), отриманий власником облігації від їх емітента відповідно до закону. Дохід за сертифікатом фонду операцій з нерухомістю та дохід, отриманий платником податку у результаті викупу (погашення) управителем сертифікатів фонду операцій з нерухомістю в порядку, визначеному в проспекті емісії сертифікатів. Інвестиційний прибуток, включаючи прибуток від операцій з облігаціями внутрішніх державних позик, у тому числі від зміни курсу іноземної валюти. Роялті та дивіденди",  зазначається в законопроекті.

Нагадаємо, податок на пасивні доходи був прийнятий і запроваджений в Україні в серпні 2014 року і складає 15%.

У свою чергу Рада Національного банку України ініціює припинення оподаткування доходів із депозитів фізичних осіб. Відповідне рішення Ради регулятора від 17 грудня 2014 №30 оприлюднено на сайті НБУ.

"Ініціювати зміни до Податкового кодексу щодо тимчасового призупинення справляння податку на доходи фізичних осіб з капіталу в частині оподаткування процентних доходів по депозитах",  йдеться в рішенні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: