fbpx

Подорожчання газу не буде: Регуляторна служба України не погодила постанову уряду

Суспільство 14:18, 29.10, 2018

Під час підготовки проекту постанови, який передбачає подорожчання газу для населення України з 1 листопада, Кабінет Міністрів не дотримувався вимог доцільності, ефективності та прозорості, ідеться в рішенні Державної регуляторної служби України.

Державна регуляторна служба (ДРС) України 26 жовтня відмовилася погодити ухвалений Кабінетом Міністрів 19 жовтня документ, який передбачає підвищення вартості газу для населення з 1 листопада.

У рішенні відомства, пишуть Українські новини,  наголошено, що під час підготовки проекту постанови про затвердження "Положення про покладення спеціальних обов'язків" розробник не дотримувався таких вимог, як доцільність, ефективність та прозорість.

У наданих для узгодження документах відсутній аналіз регуляторного впливу, який містить обґрунтування необхідності державного регулювання, і копія повідомлення про оприлюднення з метою отримання зауважень та пропозицій.

Також служба виявила невідповідність окремих норм проекту чинному законодавству.

При цьому запропонований по тексту системний збір інформації про споживачів операторами газорозподільної системи і передача такої інформації Міністерству фінансів суперечить закону про захист персональних даних, зазначив регулятор.

Також у регуляторній службі підкреслили, що текст не відповідає досягнутим домовленостям між учасниками ринку природного газу. Зокрема, виконання постанови може призвести до монополізації ринку "Нафтогазом". 

19 жовтня, коли було ухвалено постанову, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що з 1 листопада ціну на газ в Україні підвищили на 23,5%. Отже, вартість газу для населення становитиме 8550 грн за 1000 м³. 

"Економічна правда" стверджує, що за формулою, прописаною в "Положенні про покладення спеціальних обов'язків", вартість газу для населення з урахуванням ПДВ, витрат на транспортування і надбавки облгазам має зрости з 1 травня 2019 року до 9852 грн за 1000 м³, а з 1 січня 2020 року – до 12 314 грн за 1000 м³. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: