fbpx

Поліція рекомендує, як не стати жертвою інтернет-шахраїв

Суспільство 17:45, 14.11, 2017

Поліція працює над виявленням інтернет-шахраїв, відповідні заходи проводитимуть до кінця листопада на території усієї країни.

Про це повідомляється на сайті ГУНП в області.

Аби виявити та запобігти правопорушенням, пов’язаним із шахрайствами з використанням електронно-обчислювальної техніки, по всій території держави проводяться профілактичні заходи під умовною назвою "Трикстер".

У зв’язку з цим поліція ще раз нагадує усім користувачам про необхідність бути пильними та не довіряти незнайомим і підозрілим ресурсам.

Тож правоохоронці рекомендують:
1. Нікому не повідомляти свій ПІН-код і номер карти, навіть особам, які по телефону представляються працівниками банку.
2. Не носити записаний ПІН-код в гаманці чи в мобільному телефоні.
3. У разі втрати (крадіжки) карти негайно зателефонувати до банківської установи для її блокування. Те ж саме необхідно зробити, якщо картка залишилась в банкоматі та не видається держателю.
4. Підключити послугу "SMS-банкінг" та відслідковувати всі свої фінансові операції.
5. Встановити щоденний ліміт видачі коштів за картковим рахунком.
6. При здійсненні розрахунків в мережі Інтернет користуватися перевіреними сайтами (тобто такими, де використовується захищений протокол https://).
7. На комп’ютерах використовувати актуальне антивірусне програмне забезпечення.
8. Здійснювати розрахунок платіжною карткою в кафе, ресторанах, магазинах тощо лише особисто або при візуальному контролі (тримати картку в полі зору).
9. При отриманні коштів в банкоматі звертати увагу на його зовнішній вигляд, наявність чужорідних або сторонніх предметів (так званих "накладок"). При підозрі у виявленні "накладки" телефонувати до банківської установи та повідомляти про свою підозру.
10. При отриманні телефонного дзвінка на Ваш мобільний телефон (отриманні СМС-повідомлення про блокування платіжної картки чи наявності невідомої раніше заборгованості перед банком) від осіб, які представляються працівниками банку, НЕ ПОВІДОМЛЯТИ їм ніякої інформації про свою платіжну картку (ПІН-код, CVV номер, строк дії картки, слово-пароль тощо). У разі необхідності краще приїхати особисто до банківської установи для з’ясування всіх обставин або зателефонувати за номером, який вказаний на картці;
11. У разі отримання на мобільний телефон СМС-повідомлень про "перемогу в конкурсі", "перемогу в розіграші", "виграші автомобіля" у жодному разі нікуди не пересилати кошти, а негайно повідомляти про такі "пропозиції" правоохоронні органи.

Пам’ятайте, що сьогодні такий вид шахрайства – один з найбільш розповсюджених.

Водночас, навіть якщо ви не стали жертвою шахраїв, радимо в обов’язковому порядку інформувати поліцію про всі відомі вам факти вчинення шахрайських дій в мережі Інтернет. Вказана Вами інформація є важливою для наших працівників для оперативного реагування на правопорушення та подальшого розкриття злочинів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: