fbpx

Поліція перевіряє, чи були зловживання під час переведення до ІФНМУ студентів з Донецька та Луганська

Суспільство 15:22, 06.02, 2018

Правоохоронці підозрюють службових осіб ІФНМУ у зловживанні службовим становищем при зарахуванні до числа студентів ІФНМУ студентів інших ВНЗ України у період з 1 січня 2014 року по 30 жовтня 2017 року. В медуніверситеті підозри спростовують і обіцяють повне сприяння розслідуванню.

30 січня цього року Івано-Франківський міський суд надав слідчим прокуратури та Нацполіції тимчасовий доступ до ліцензійних справ та сканкопій особових справ студентів ІФНМУ, які були переведені, поновлені, зараховані на навчання до ІФНМУ за період з 1 січня 2014 по 30 жовтня 2017 року.

Також ухвалою надано доступ до Єдиної державної електронної бази з питань освіти ІФНМУ.

Інформація з бази має підтвердити або спростувати підозри про зловживання службових осіб ІФНМУ своїм службовим становищем на користь третіх осіб, в тому числі відповідно до поданих ІФНМУ списків студентів.

Слідчі припускають, що з 1 січня 2014 року по 30 жовтня 2017 року до ІФНМУ із різних ВНЗ було переведено більш як 800 студентів, частина яких – з порушенням. Порушено, на їхню думку, було Наказ від 07.05.2014 № 556 Міністерства освіти і науки України (МОН) України "Про затвердження Тимчасового порядку переведення на навчання студентів, аспірантів і докторантів з вищих навчальних закладів та наукових установ, розташованих на тимчасово окупованій території України".

Це нібито підтверджується відповіддю з Луганського державного медичного університету про те, що ряд студентів не було зараховано до Луганського державного медичного університету та документи щодо переведення студентів до ІФНМУ відсутні.

В Івано-Франківському національному медичному університеті запевняють, що переведення студентів у період 1 січня 2014 по 30 жовтня 2017 року з Донецька та Луганська відбувалося на підставі листів і розпоряджень МОН і МОЗ. 

"Коли почалася трагічна ситуація на сході України, ми працювали згідно з листами МОН і МОЗ. Рішення про перевід не приймали ні треті, ні четверті особи, а приймав ректорат. Ми виконали всі приписи і не відчуваємо за собою вини. Що вони там шукають, ми не знаємо", – прокоментував ректор Микола Рожко.

Перший проректор ІФНМУ Ганна Ерстенюк додала, що при переведенні студентів університет керувався всіма документами, які надходили від Міністерства освіти та науки і Міністерства охорони здоров'я.

"Ми керувалися всіма документами, абсолютно. Листами, розпорядженнями, їх є у переліку 22. Цей перелік документів наданий прокуратурі, – говорить Ерстенюк. – Лише через Єдину державну електронну базу ми довідувалися про студента. Якщо студент не був зареєстрований у ЄДЕБО, то він не міг бути переведений до ІФНМУ. ЄДЕБО  це був єдиний на той час документ, який підтверджував, що студент справді навчався у Донецьку чи Луганську".

Вона запевнила, що ректорат співпрацює зі слідством і не відмовив у жодній відповіді на запити правоохоронців.

"Коли була ухвала суду, ми підготували понад 800 справ студентів, які були переведені до нас, але вони взяли лише одну справу", – сказала Ганна Ерстенюк.

В університеті також заявили, що не можуть виконати ухвали у частині надання доступу до ЄДЕБО, оскільки ця база належить Міністерству освіти.

"Це Єдина електронна база Міністерства освіти і науки України, у нас є кілька користувачів, які тільки під своїм паролем заходять до цієї бази. Ні я, ані ректор не маємо доступу до бази. Тому доступ до бази і отримання інформації звідти вони можуть тільки від Міністерства освіти і науки. Ми це відписали, і у них немає претензій до нас", – пояснила Ерстенюк.

Микола Рожко припускає, що надалі правоохоронні органи звернуться до МОН для отримання доступу до Єдиної бази та зможуть перевірити кожного студента, який був переведений до ІФНМУ з Донецька, Луганська чи інших міст. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: