fbpx

Полонений росіянами моряк з Прикарпаття написав листа ЗМІ та розповів про умови утримання

Суспільство 20:33, 24.12, 2018

Наймолодший полонений український моряк Андрій Ейдер надіслав листа у відповідь українській журналістці Таїсії Турчин з UATV. Він розповів про стан свого здоров’я, а також умови утримання.

Ейдер – один з трьох поранених українських моряків, якого утримують у СІЗО №1 Москви – "Матроській тиші". Під час нападу російських суден українець дістав осколкові поранення ніг.

"Умови… можна сказати, нормальні. Є книги, електрочайник, холодильник, батареї гріють, могло бути набагато гірше. Рани загоюються, можу ходити нормально, кульгаю. По сходах підніматися та спускатися важко, на жаль, сильне навантаження на ноги, руками за поручні хапаюся та йду. Банально поки не можу ногу лежачи вертикально догори підняти, немає сили", – розповів моряк у листі.

Ейдер подякував за листи та передачі, які йому надсилають. Сподівається вийти на свободу та приїхати додому якнайшвидше.

"Мрію, щоб це сталося принаймні до кінця січня, але мені здається, що моїй мрії не судилося здійснитися. Гадки не маю, на скільки це все затягнеться, півроку, рік… Ці допити, зустрічі з різними людьми. Найважче  дивитися у вікно та бачити у далині сотні машин, людей, які вільні. Здається, ось вона, свобода, вона так далеко і так близько",  написав Ейдер.

Українець привітав усіх зі святами та попросив не забувати 24 полонених військових. 

Раніше Путін заявив, що питання обміну українських моряків можна розглядати після завершення кримінальної справи. Україна наполягає, що захоплені українські моряки є військовополоненими, тож їх не можуть судити, утримувати в СІЗО чи обмінювати як політв'язнів.

Як писав КУРС, 25 листопада прикордонні кораблі РФ здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України та захопили в полон три українські судна та членів екіпажу. Згодом з’явилась інформація про поранених українських військових моряків, яких захопила Росія у Керченській протоці. Загалом 23 полонених, наймолодшому – лише 18, і ним виявився Андрій Ейдер. Про поранення сина батькам повідомили телефонним дзвінком з Радіо "Москва".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: