fbpx

Половина молодих українців молиться, і лише кожен десятий цікавиться політикою. ОПИТУВАННЯ

Суспільство 15:09, 25.11, 2017

Всеукраїнське опитування "Молодь України 2017", здійснене Центром "Нова Європа" та Фондом ім. Фрідріха Еберта спільно з соціологічною компанією GfK Ukraine, є однією з найвсеохопніших спроб зрозуміти та оцінити настрої української молоді не лише за останні роки, але й, можливо, за весь час незалежності України.

Зосереджуючись на молоді віком 14-29 років, опитування є зрізом одночасно кількох поколінь  покоління Y, яке охоплює народжених з початку 80-х до початку 90-х (найстарші опитані в цьому дослідженні народилися у 1987-1988 роках) і покоління Z, тобто тих, хто народився між ранніми дев’яностими та серединою двотисячних. Варто зауважити, що в цьому віковому діапазоні станом на 1 січня 2017 року опинилося майже 8 млн осіб, а це фактично п’ята частина населення країни, пишуть Тексти.org.ua.

За результатами опитування можна сказати, що 61% молоді пишається тим, що він/вона є українцями, і стільки ж вважає, що саме Росія несе відповідальність за події на Сході. 91% молоді користується соцмережами, а 18% ніколи не читають книжки. 60% підтримують вступ до ЄС, 58% виступають за демократію як форму правління. Половина молодих громадян молиться, і лише 10% цікавляться політикою.

Методологічно це дослідження належить до серії опитувань, які за підтримки Фонду Фрідріха Еберта вже проводилися на Балканах, у країнах Південного Кавказу та Центральної Азії. Українське дослідження є шістнадцятим з цієї низки. Усі опитування спираються на методологію дослідження "Shell Youth Study", що проводиться у Німеччині з 1953 року. Відповідно, вікова вибірка респондентів становить 14-29 років, а не 14-35 років, як визначає молодь законодавство України.

Опитування проведели у липні-серпні 2017 року. Вибірка складає 2000 респондентів у віці 14-29 років та є репрезентативною населенню України цієї вікової групи за статтю, віком, регіоном проживання та розміром населеного пункту (без урахування населення АР Крим та непідконтрольних територій Донецької та Луганської області).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: