fbpx

Помер незламний прикарпатець Євген Грицяк, лідер повстання, що зруйнувало систему радянських таборів

Суспільство 18:02, 14.05, 2017

У неділю, 14 травня, пішов з життя один із керівників Норильського повстання 1953 року, якого назвали "українським Ганді", Грицяк Євген Степанович.

Про це повідомив директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Євген Грицяк народився у селі Стецівка Станіславської, тепер Івано-Франківської області. 

Був членом молодіжної організації УНА-УНСО. У роки Другої світової війни служив у Червоній армії. Нагороджений медалями "За відвагу" і "За перемогу над Німеччиною". У 1949 році заарештований через своє минуле і засуджений до смертної кари, яку замінили на 25 років позбавлення волі. У травні 1953 очолив опір у своєму Горлагу. Став керівником Норильського повстання таборів ГУЛАГу 1953 року, головою страйкового комітету 4-го табірного відділення Горлагу.

Після придушення опору Грицяка відправили спочатку у в'язницю Норильська, а потім у Володимирську в'язницю.

Звільнили в'язня в 1956 році. Повернувся на батьківщину, але в 1958 році його прописку скасували і Грицяк змушений виїхати в Караганду. Там повторно заарештований 28 січня 1959. Перебуваючи в камері-одиночці, вивчив англійську і освоїв йогу.

Попри все був прихильником ненасильницького руху опору. "Українським Ганді" пізніше його назвала відома правозахисниця Мрідула Гош. 

У 1964 році термін ув'язнення Євгена Грицяка скоротили до 10 років. Після звільнення він повернувся додому, одружився, в сім'ї народилася донька.

В 1990 на запрошення Проводу ОУН Грицяк побував у США і Канаді, виступав у багатьох містах з розповідями про Норильське повстання.

Останні роки лідер Норильського повстання, багаторічний в'язень радянського тоталітарного режиму, глибокий інтелектуал Євген Грицяк жив в селі Устя на Івано-Франківщині. У серпні минулого року відзначив 90-ліття. Був нагороджений орденом "За мужність" I ступеня. У 2016 отримав медаль 25 років незалежності України.

Спосіб життя Євгена Грицяка, прагнення і здатність до самоосвіти (ще у таборах ГУЛАГу він вивчив англійську мову та почав перекладати вчення індійських йогів) можуть вказати шлях десяткам тисяч українців, якби лише вони хотіли до нього прислухатися, писали з нагоди його ювілею медіа. 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: