fbpx

Помер відомий фізик Стівен Хокінг

Суспільство 08:09, 14.03, 2018

Відомий фізик-теоретик Стівен Хокінг помер на 77-му році життя.

Англійський фізик-теоретик Стівен Хокінг помер у віці 76 років. Про це повідомляє The Guardian, пише УНІАН.

Родина Хокінга випустила відповідне звернення 14 березня рано вранці. Хокінг помер у себе вдома в Кембріджі.

"Ми глибоко засмучені тим, що наш батько сьогодні помер", – повідомили діти Хокінга Люсі, Роберт і Тім. "Він був видатним вченим і екстраординарною людиною, праці й спадок якого житимуть багато років.

Його мужність і наполегливість у поєднанні з його величчю й почуттям гумору надихали людей по всьому світу. Одного разу він сказав: "У всесвіті не було б особливого сенсу, якби він не був будинком, у якому живуть улюблені люди". Ми завжди будемо за ним сумувати", – йдеться в заяві дітей Хокінга.

Причини смерті Хокінга та інші подробиці не повідомляються.

Стівен Хокінг народився 8 січня 1942 року в Оксфорді (Велика Британія). Вивчав теорію виникнення світу в результаті Великого вибуху, а також теорію чорних дір. Висловив гіпотезу, що чорні діри малої маси втрачають енергію, випускаючи випромінювання за своїм горизонтом подій, і, зрештою, "помирають" (це явище отримало назву "випромінювання Хокінга").

У 1998 році він видав науково-популярну книгу "Коротка історія часу", в якій розповідається про появу Всесвіту, природу простору і часу, чорні діри і теорії суперструн. Ця книга розійшлася більш ніж 10-мільйонним тиражем. За внесок у науку Хокінг отримав багато нагород, серед яких Премія Ейнштейна, Премія з фундаментальної фізики й Медаль Альберта Королівської спілки мистецтв. У 2015 році вийшов британський фільм "Теорія всього" (The Theory of Everything) – історія життя вченого.

1

На початку 1960-х у Хокінга стали проявлятися ознаки бокового аміотрофічного склерозу, які згодом призвели до паралічу. Післе діагностики захворювання в 1963 році лікарі вважали, що жити йому залишилось лише два з половиною роки, однак хвороба прогресувала не так швидко і користуватися коляскою він почав лише наприкінці 1960-х років.

У 1965 році Хокінг одружився з Джейн Вайлд, пізніше у них народилися син Роберт, дочка Люсі та син Тімоті. Після розлучення з Джейн у 1995 році Хокінг одружився на своїй доглядальниці, Елайн Мейсон, з якою прожив 11 років. У жовтні 2006 року вони розлучилися.

Попри важку хворобу Хокінг вів активне життя – займався наукою, викладав, виступав із доповідями, спілкуючись із світом за допомогою комп'ютерного синтезатора мовлення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: