fbpx

Понад 30 смертей від грипу: пік захворюваності прогнозують на кінець січня

Суспільство 20:01, 12.01, 2016

В Україні зі сходу на захід поширюється пандемічний або "свинячий" грип. Від грипу і його ускладнень померли, за офіційними даними, більше 30 людей – випадки, підтверджені лабораторною діагностикою.

За офіційною версією МОЗ, перший спалах грипу в Україні стався наприкінці листопада  на початку грудня в Краматорську на Донеччині. Відтоді в Краматорську померли 17 людей.

На сьогоднішній день, за даними директора "Українського центру з контролю та моніторингу захворювань" МОЗ України Любові Некрасової, ситуація із захворюванням на грип відстежується у 8 областях.

Найвищий рівень захворюваності у Вінницькій області, тут мають місце 7 смертей від грипу. Смертельні випадки зафіксовані також в Одеській області (за різними джерелами  15 одеситів померли від грипу та ускладень після нього в період з 23 грудня по 12 січня), на Житомирщині (в Бердичеві вчора помер 59-річний чоловік). А також у місті Києві (чотири летальні випадки).

На Житомирщині завдяки лабораторним дослідженням у померлого діагностували вірус грипу штаму А/H1N1 – пандемічний, або "свинячий" грип, ще у сімох хворих пацієнтів уже виявили такий самий штам грипу.

"На Вінниччині при вірусологічному дослідженні встановлено, що четверо померлих хворіли "сезонним" грипом типу В, один грипом типу А, один – грипом типу А і В", – повідомила заступник начальника відділу епідеміологічного нагляду тамтешнього міського управління ГУ Держсанепідемслужби Лариса Кульбака.

На Одещині у більшості хворих висіяли вірус "свинячого" грипу. Як повідомив директор Департаменту охорони здоров'я міста Ігор Шпак, більшість померлих від грипу та ускладнень, із ним пов'язаних,  чоловіки 40-55 років, які лікувалися самі і пізно звернулися по допомогу. 

Разом із тим, за даними Державного закладу "Український центр з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України", показники захворюваності на грип та ГРВІ не перевищують епідемічний поріг та знаходяться в межах сезонної норми.

Серед найбільш благополучних областей  Івано-Франківщина та Закарпаття на заході країни, а також Харківщина.

Одним з найбільш поширених та тяжких ускладнень після цьогорічного грипу є пневмонія.

 

МОЗ та лікарі на місцях поки що не беруться прогнозувати розвиток ситуації з грипом, хоча не заперечують, що кількість хворих поволі зростає, хвороба поширюється, географічно  зі сходу на захід.

Масову захворюваність очікують в кінці січня – на початку лютого.

"Власне, епідемію свинячого грипу чекаємо наприкінці січня, коли школярі і студенти повернуться за парти, а дорослі – на роботу",  повідомила завідуюча лабораторією грипу НДІ епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського Алла Мироненко.

Спеціаліст підтвердила, крім краматорських, ще щонайменше 13 летальних випадків від грипу та його ускладнень.

Директор Київського центру клінічної імунології Олег Назар додав, що ситуація з грипом погіршиться з перепадом погоди: "Коли відлига, сирість і сльота, вірус буде посилюватися". 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: