fbpx

Понад 500 років тому Коломия вже була на європейських мапах

Культура 11:45, 31.01, 2016

Вперше серед європейських міст Коломия з'явилася на виданій у 1507 році в Римі карті Середньої Європи, пише коломийський краєзнавець Микола Савчук.

Микола Савчук знайшов Коломию на давніх європейських мапах, які опубліковані в низці картографічних видань. Одне з таких – довідкова книжка-альбом Марії Вавричин, Ярослава Дашкевича та Уляни Кришталович "Україна на стародавніх картах. Кінець XV перша половина XVII ст." (Львів: ДНВП "Картографія", 2006), в якій наочно показано, як вписані українські міста в європейську топоніміку й географію.

Щоправда, пише Микола Савчук у тижневику "Дзеркало Коломиї", укладачі цього вартісного видання чомусь пропустили ще одну важливу мапу, яку виявив професор Богдан Луканюк, уродженець Коломиї. Йдеться про російськомовну книжку – Ширяев Е. Е. Русь Белая, Русь Черная и Литва в картах (Минск: Навука і тэхніка, 1991). У ній на 21-ій сторінці опубліковано фраґмент мапи Середньої Європи М. Беневентано і Б. Вановського (Рим, 1507 р.). Colomia там розташована між Поділлям і Волощиною, коло гір. Отже, майже 510 років тому про Коломию вже знали в Європі! 

1

Другу таку картографічну згадку про Коломию маємо з Сучасної мапи Європейської Сарматії або Угорщини, Польщі, Русі, Пруссії і Волощини, яку видали 1513 р. в м. Страсбурзі (тепер Франція). Тут вона також зазначена як Colomia (М. Вавричин., Я. Дашкевич, У. Кришталович. Україна на стародавніх картах. Кінець XV  – перша половина XVII століття. – Львів: ДНВП "Картографія". – С. 23-25.)

коломия мапа історія

І в подальшому Коломия вже фактично присутня на більшості тогочасних європейських мап. Правда, подекуди її помилково називали Colonia, тобто Колонія. Це збаламутило деяких дослідників нашої минувшини, які бралися доводити, що первісно наше місто називалося Колонія, а не Коломия, пише Савчук. Але назва Колонія – це чисто видавнича помилка чи, може, тим, хто перебував у ньому чи знав про нього, на вухо чулося звичне європейське "Колонія", а не незвичне й незрозуміле "Коломия". Первісно на європейських мапах таки зазначена "Коломія" ("Коломия").

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: