fbpx

Попри карну справу, суд не повернув Міноборони 5 гектарів, куплених фірмою заступника Франківської ОДА

Суспільство 12:05, 29.11, 2015

Суд не витребував у ТОВ "Екокомбуд" 4,86 га на користь Міністерства оборони. Про це свідчить рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 6 жовтня.

Йдеться про ділянку у м. Івано-Франківськ на вул. Чорновола, 161-А, що раніше перебувала у державній власності. У липні 2012 р. задоволено позов ТОВ "Актуаріс" до ТзОВ "Комфорт місто сервіс" про визнання права власності на 12,21 га у селі Крихівці Івано-Франківської області і 5,56 га у м. Івано-Франківськ на вул. Чорновола, 161-А, пишуть "Наші гроші".

"Актуаріс" стверджувало, що "Комфорт місто сервіс" є її засновником і передала до її статутного капіталу вказані ділянки. "Актуаріс" хоче переоформити цю землю на себе. Суд позов задовольнив.

Набувши право власності на землю за рішенням суду, фірма "Актуаріс" у листопаді 2012 році продала 4,86 га на вул. Чорновола, 161-А фірмі "Станіславівміськбуд". Сьогодні власником землі є фірма "Екокомбуд".

Фірма "Екокомбуд" позов заперечила і повідомила, що є добросовісним набувачем майна. У липні 2014 року "Станіславівміськбуд" увійшов до складу засновників товариства з часткою 99,99%. "Станіславівміськбуд" вніс до статутного капіталу "Екокомбуду" загадану ділянку площею 4,86 га.

Суд став на бік "Екокомбуду" і вирішив, що ця фірма не знала і не могла знати про інтереси первісного власника.

27 лютого 2014 року військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом службового підроблення і зловживання повноваженнями керівника фірми "Актуаріс".

У жовтні 2014 року судове рішення, яким "Актуаріс" визнано власником землі, було скасовано. Встановлено, що ці ділянки є аеродромними землями оборони, зокрема військових містечок, і були незаконно відчужені, без рішення уряду і згоди Міноборони. Раніше за "Актуаріс" ці ділянки отримав "Комфорт місто сервіс" від ще однієї фірми – ТОВ "Світ вторинної сировини". Як вперше ці землі вибули з власності держави, невідомо.

Суд тільки зазначив, що реєстрація в кадастрі цих ділянок за фірмою "Актуаріс" стала можливою тому, що координати земельної ділянки, на яку має держакт Міноборони від 1982 р., не внесені в систему національного кадастру, оскільки вона на час його виготовлення не існувала.

Водночас відомо, що прокуратура зуміла добитися позитивного рішення щодо решти землі – в селі Крихівці. 10 листопада Господарський суд Івано-Франківської області витребував у ТОВ "Лайт Констракшн" 12,21 га землі. Фірма "Лайт Констракшн" була створена в Києві на початку 2014 року фірмою "Актуаріс", яка внесла спірні 12,21 до статутного фонду нового підприємства. Сьогодні "Лайт Констракшн" записане на Степана Мандзюка, який у 2014 р. балотувався до парламенту як самовисуванець і відомий як доцент кафедри театрального мистецтва.

Наразі обидві ділянки мають цільове призначення для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд.

Фірма "Екокомбуд", яка зберегла землю у власності, зареєстрована у червні 2014 року. На початку її основним власником був "Станіславівміськбуд", а сьогодні вона записана на Ярослава Гуменюка.

"Станіславівміськбуд" створений у червні 2012 року і незадовго після того придбав спірних 4,86 га. Власниками фірми були Любомир Рекрутяк і Сергій Басараб, який з початку 2015 року є першим заступником голови Івано-Франківської ОДА Олега Гончарука. Згідно з офіційною біографією, Басараб був директором "Станіславівміськбуду" до листопада 2013 року.

Сьогодні "Станіславівміськбуд" оформлений на Світлану Коробчук і ТОВ "Укрсервіс" Ігоря Фрезюка і Василя Федоріва. У 2012 році Світлана Коробчук мала дві спільні будівельні фірми з Сергієм Басарабом – ТОВ "ЛКМ-Інвест" і ТОВ "Франківськміськбуд".

Засновниками київського ТОВ "Актуаріс" є Олег Пінчук з Броварів і ТОВ "Комфорт місто сервіс". Засновниками останнього є киянка Вікторія Голубенко і ТОВ "Світ вторинної сировини", засновником якого є Олександр Гайдаєнко з смт Кодра Київської області.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: