fbpx

Поради банкірів: що робити з гривнею?

Економіка 17:35, 10.07, 2015

Можна дивитися на гроші зверхньо, але в жодному разі не варто випускати їх з виду. І як обходитися з грошима в такий непростий момент, як зараз, – питання приблизно того ж порядку. Перевести все, що можна, у валюту і закопати як піратський скарб десь на дачі? Ризикнути і понести в банк? Швидко витратити гривню, тому що новий холодильник краще, ніж знецінені гроші?

За порадою finance.ua звернулися до тих, хто має справу з грошима професійно, – до банкірів. Звичайно, багато хто поставить їх слова під сумнів, адже за період 2014-2015 рр. в "трубу" вилетіло півсотні банків. Тому скептики можуть проходити повз, а цікаві – читати далі.

У якій валюті краще зберігати заощадження?

Заощадження найкраще зберігати в різних валютах – гривня, долар, євро – в рівних пропорціях для диверсифікації валютних ризиків, радить Олена Шостак, директор департаменту роздрібного бізнесу банку ВТБ (Україна). Це загальне правило можна застосувати і для спокійного, і для кризового часу.

Але також слід враховувати й індивідуальні цілі клієнта.

"Якщо клієнт має намір заробити і готовий йти на певний ризик (чим вище ризик, тим вище відсоток – це теж загальне правило), то тоді краще відкривати депозит у гривні. Якщо ж основне завдання, яке необхідно вирішити, – це зберегти заощадження, то тоді рекомендую вибрати валютну пару: гривня/долар, або гривня/євро", – радить Шостак.

Такої ж думки притримується і Геннадій Піонтковський, заступник голови правління ПУАТ "Фідобанк". "З точки зору прибутковості в цей час депозити в національній валюті найвигідніші. Їх прибутковість майже в два рази вище за прибутковість валютних внесків", – відзначає експерт.

"І, швидше за все, у найближчі кілька місяців така ситуація збережеться, оскільки різкого зниження депозитних ставок не очікується, а курс гривні буде залишатися відносно стабільним. Тому при бажанні домогтися максимальної прибутковості від вкладень у банківські депозити доцільніше відкрити вклад у гривні", – упевнений експерт.

Якщо мета вкладника – максимально знизити ризики курсового впливу на заощадження, варто розміщувати кошти на депозитах в декількох валютах, в тому числі і в гривні.

"Але при цьому важливо враховувати, що така стратегія годиться за умови готовності розміщувати кошти у валюті як мінімум на середньостроковий період. Оскільки дія ліміту НБУ на зняття коштів з рахунків в іноземній валюті – в 15 000 грн в еквіваленті на добу продовжено, як мінімум, до початку вересня. У вересні, за прогнозами, цей ліміт може бути Національним банком підвищений або скасований повністю. Залежить від ситуації на валютному ринку", – радить Піонтковський.

 

У яких банках безпечно тримати гроші?

В умовах, коли масово банкрутували банки, клієнти повинні особливо виважено ставитися до вибору фінансового партнера. "Хоча рекомендації друзів і знайомих традиційно відіграють велику роль у виборі банку, ми рекомендуємо потенційним клієнтам додатково проробити певну аналітичну роботу", – розповіла Олена Шостак.

Звернути увагу слід на такі показники:

– стан ліквідності (наявність достатнього капіталу). Природно, банки, які змогли збільшити свій статутний капітал, мають більший запас міцності;
– обов’язкова умова – участь банку у Фонді гарантування вкладів. Клієнт повинен мати гарантію повернення своїх коштів у сумі до 200 000 гривень незалежно від стану конкретного банку;
– помірна цінова політика банку. Хоча про здоров’я банку можна однозначно судити за тими відсотками, які пропонуються за депозитами, в 2014-2015 рр. ряд нинішніх банків-банкрутів були лідерами депозитної гонки, пропонуючи завищені відсотки за вкладами;
– своєчасне виконання банком зобов’язань, повернення депозитів в строк без затримок, відсутність додаткових обмежень на зняття грошей, крім тих, які введені регулятором. Інформацію про це легко знайти на різних фінансових форумах – незадоволені клієнти, як правило, не мовчать.

На здатність банку вчасно і в повному обсязі виконувати свої поточні зобов’язання перед клієнтами звертає увагу і Геннадій Піонтковський. "Серйозним індикатором фінансового здоров’я банку є його активний розвиток. Стабільний банк з чіткою довгостроковою стратегією, що володіє надійною підтримкою акціонера, може собі дозволити в період фінансової нестабільності вкладати в розвиток", – відзначає він.

 

Якщо в банк йти не хочеться

Майже класична альтернатива банківським вкладам та матрацу – нерухомість. Однак мертва тиша на ринку "квадратних метрів" показує, що всі, хто хотіли купити квартири, вже давно це зробили. Як раніше писав портал Finance.UA, на цей час кількість угод на ринку значно скоротилася. Зараз щомісяця відбувається близько 500 угод, в той час як у 2012-2013 роках кількість угод доходила до позначки 3000 тисяч на місяць.

Серед інших інструментів інвестування експерти відзначають цінні папери, дорогоцінні метали та інвестиції у власну освіту. Як любив говорити Бенджамін Франклін: що покладеш собі в голову, вже ніхто не відбере.

Якщо ж грошей небагато, але шкода втрачати накопичене через девальвацію, – адже на Міжбанку назрівають нові хмари і паніка через загрозу дефолту, то краще зробити велику покупку, яку ви давно плануєте. До речі, таку ж пораду економісти давали ще взимку, коли знецінення гривні набирало обертів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: