fbpx

Порошенко має продати бізнес ціною $1,3 млрд., щоб стати президентом України (інфографіка)

Економіка 17:38, 31.05, 2014

Активи Петра Порошенка коштують $1,3 млрд. Він пообіцяв продати свій бізнес у випадку перемоги на президентських виборах.

Свою заяву Порошенко зробив 26 травня, коли його перемога уже не викликала сумнівів. А за кілька днів стало відомо, що він виграв вибори відразу у першому турі. Відтак тепер він має виконати свою обіцянку і продати свій бізнес, пишуть Наші гроші.

Його активи записані на ПАТ «Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд «Прайм Ессетс Кепітал» (ЗНКІФ), створений 2005 року.

1

Цей фонд через ланцюжок засновників володіє частиною ПАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс». Другою частиною володіє ЗНКІФ «Сова» ділового партнера Порошенка Олега Свинарчука. За даними Агентства з розвитку фондового ринку, 2013 року АК «Богдан Моторс» мала виручку 1,05 млрд. грн.

У серпні 2012 року фонд Порошенка став власником долі в уставному капіталі ТОВ «Фірма «Екран», що надає послуги кабельного телебачення під брендом «Maximum TV» у кількох містах України, в тому числі в Києві і Донецьку. Міноритарна частка статутного капіталу «Екрану» належить Івану Литвину, сину екс-спікера Верховної Ради Володимира Литвина, з яким Порошенко завжди підтримував добрі стосунки.

Найвідоміший бізнес Порошенка – корпорація Roshen, яка виробляє солодощі. Материнська структура в цьому бізнесі – ТОВ «Центрально-Європейська кондитерська компанiя» (ЦЄКК), основна частка статутного капіталу якої заведена на порошенківський фонд «Прайм Ессетс Кепітал».

У цій галузі Порошенку належть акції чотирьох українських кондитерських фабрик: Вінницької, Київської, Кременчуцької та Маріупольської. Також в Roshen входять Липецька фабрика в Росії, Клайпедська в Литві та компанія Bonbonetti Choco Kft. в Угорщині. За даними Агентства з розвитку фондового ринку, тільки українські фабрики принесли новому голові держави в 2013 році майже 1,5 млрд. гривень чистого доходу.

Окремий напрям в активах – суднобудівний бізнес. Материнському фонду Порошенка належать контрольні пакети акцій розташованого в столиці ПАТ «Завод «Ленінська кузня», дохід якого 2013 року становив 133 млн. грн., та ПАТ «Севастопольський морський завод».

Серед іншого фонд Порошенка володіє компанією ТОВ «Укрпромінвест-Агро» (УПІ-Агро). Це материнська структура в аграрному бізнесі. Крім фірм «Поділля» і «Зоря Поділля», їй належать ТОВ «Агрофірма Дніпроагролан», ТОВ «МАС – Агро» та ТОВ «Агрофірма «Іванківці».

ПАТ ПК «Поділля», дані про доходи якого публікує Агентство з розвитку фондового ринку, 2013-го заробило 725 млн. грн.

Окремий напрям – виробництво крохмалю. Фонду бізнесмена належать акції двох підприємств у Дніпропетровську, що його виробляють: ПАТ «Iнтеркорн Корн Просессiнг Iндастрi» з 296 мільйонами доходу в 2013 році та ПАТ «Дніпровський крохмалепатоковий комбінат», що заробило минулого року 380 млн. грн. Реалізує продукцію комбінатів ТОВ «Асоціація «Крохмалопродукт», що також належить фонду бізнесмена.

В групі Порошенка присутні невелика Страхова компанія «Країна», виручка якої 2013 року становила 130 мільйонів, та невеликий Міжнародний інвестиційний банк, який входить у четверту групу банків за вартістю активів.

«Прайм Ессетс Кепітал» належить також ПАТ «Спортивно-оздоровчий комплекс «Монітор», який володіє спортивним клубом «5 елемент» на Рибальському острові в столиці. Його виручка 2013-го становила 65 млн. грн.

Окрім цього, у Порошенка є ЗМІ: «5 канал», телекомпанія ТРТ у Трускавці, «Твоє радіо» у Дрогобичі та кілька компаній, які володіють ліцензіями на радіочастоти. Ці компанії засновані або фондом «Прайм Ессетс Кепітал», або разом із компанією «Престиж груп», яка належить Владиславу Лясовському, колишньому гендиректору ТРК «Експрес-Інформ».

«5 канал» є єдиною структурою, яку Порошенко відмовляється продавати після обрання президентом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: