fbpx

У Франківську Порошенко похвалився успіхами та закликав студентів вчити англійську мову. ВІДЕО

Суспільство 14:45, 04.12, 2018

Президент України Петро Порошенко зустрівся зі студентами івано-франківських вишів. Студенти, яких впустили за списками, чекали Главу державу дві години.

В актовому залі Прикарпатського національного університету зібралися студенти з трьох університетів. Вхід – суворо за запрошеннями та списками. Без попередньої реєстрації студентів не допустили на зустріч з Президентом. Очікували гаранта близько двох годин та зустріли оплесками.

Зустріч розпочалася з виконання Гімну України.

Петро Порошенко виголосив патріотичну промову. Почав з того, що нагадав, як у 2014 році влада відмовилася від європейського курсу і на Майдан вийшли не політики, не старше покоління, а саме студенти. 

"Революція Гперемогла і чітко довела, що український народ бачить своє мабутнє в Європі і готовий його боронити і захищати так, як боронить українську землю", – сказав Президент.

Порошенко зазначив, що перед зустріччю зі студентами вшанував пам'ять одного з наймолодших героїв Небесної сотні франківця Романа Гурика. Пам'ять загиблих героїв вшанували хвилиною мовчання. 

1

Фото зі сторінки Петра Порошенка

"Що було далі? Після 20-21 лютого 2014 року Москва не змогла пробачити Україні краху своїх імперських сподівань. Вони бачили наше майбутнє – своєю колонією, яка буде чітко виконувати вказівки Кремля. Після цього почалася анексія Криму, агресія на Донбасі. А деякі наші політики на засіданні РНБОУ говорили, що не можна злити Путіна. Не можна дозволити, щоб жоден танк не виїхав, жоден літак не злетів. Так вони вели себе у 2014. Так вони вели себе і зараз. Подивіться, що відбулося у Верховній Раді під час голосування за воєнний стан. Це було соромно", – зазначив Президент.

Порошенко розповів, як перед зустріччю зі студентами в актовому залі ПНУ до нього підійшла студентка і сказала, що має сфотографуватися з Президентом, оскільки вона збирається до військкомату і є  резервісткою першої черги. 

Він також відзначив, шо сьогодні молодь охоче йде захищати Україну.

"Вчора був на полігоні і до мене прийшли резервісти: "Ми з цим миритися не будемо". Думаю, що уже сталося? А вони кажуть, що з Одеси, одразу зібрали рюкзаки і прийшли у військкомат. Мали набрати 30 осіб на збори, а їх прийшло 165 осіб. Це не 2014 рік, коли їх доводилося відловлювати по нічних клубах, дивитися, щоб не втекли за кордон", – розповів Петро Порошенко.

Він додав, що європейський курс України – остаточне розірвання стосунків з Російською Федерацією. 

"Це остаточне "прощавай, комунізм", "прощавай, Радянський Союз", прощай, Росія. Пам’ятаєте "Прощай, немитая Россия, стана рабов, страна господ" (вірш Лермонтова, – КУРС). Україна повернулася у колиску європейських націй", – сказав Президент.

Він зазначив, що в Україні вже оформили 10-мільйонний біометричний паспорт для виїзду за кордон.

Порошенко наголосив на можливостях, які відкриваються сьогодні перед українськими студентами. Найголовніше сьогодні – це володіння англійською мовою, що дозволяє переймати досвід та отримувати інформацію з провідних світових вузів.  

"На початку мого президентства був підписаний Указ про рік англійської мови в Україні, – пригадав Гарант. – Без цього у глобалізованому світі ви не зможете розвиватися".

Президент також нагадав про досягнення – появу 3G та 4G-зв'язку та впровадження телемедицини у віддалених сільських місцевостях. 

Згодом він перейшов до планів зміцнення української економіки у найближчому майбутньому. Згодом зупинився і на питанні культури.

"Подивіться, яке дивовижне відродження переживає українська культура. Ще у 2014 році мені казали, що жодна українська радіостанція не зможе виконати квоти на українську пісню. А що є зараз? Квоти перевиконуються! Український слухач слухає українську музику. Нам казали, що в Україні не вміють знімати добре кіно, а зараз у нас в кінотеатрах збиралися повні зали на українські фільми", – зазначив Порошенко.

Він зазначив, що вже визначено дату Собору, де буде вибраний предстоятель української церкви: "Без Божої помочі тут не обійшлося". Зал заяву підтримав оплесками.

Після цього Президент перейшов до проблем сьогодення.

"В умовах реальної загрози наземної операції ми були змушені ввести воєнний стан. Моє рішення про введення воєнного стану носить виключно превентивний характер. З одного боку, ми готуємо армію, посилюємо оборону, але це не зачіпає права жодного громадянина. Воєнний стан введений, аби захистити українського воїна. Ми уже тиждень живемо в умовах воєнного стану. При цьому економіка працює у звичному режимі", – зауважив Порошенко.

Він наголосив, що відкладати президентські вибори не планує: "Дуже сподівалися, що відкладуть президентські вибори. А чого? Єдина людина від цього виграє – Путін. Вчора я зареєстрував у парламенті закон, який дозволяє проводити місцеві вибори навіть в умовах воєнного стану. Єдине, що може їх зірвати,  наземне військове вторгнення Росії".

Також Президент сказав, що гарантує проведення виборів 31 березня. 

Він розповів, що зранку зустрівся з родинами українських моряків і сказав, що вони – фантастичні люди, яким треба дякувати. Пообіцяв зробити усе можливе, аби визволити їх.  

На початку листопада був підписаний Указ про створення фонду Президента України. Фонд забезпечить студентам можливість навчатися на магістерських програмах за кордоном, проводити дослідження у найкращих освітніх центрах. Усе відбуватиметься на прозорих умовах. Єдина умова для студентів  повертатися в Україну та реалізувати здобуті знання тут.

На завершення промови Петро Порошенко побажав усім миру, але не через капітуляцію, а через перемогу, "бо правда і Бог з нами". 

Після виступу Президент відповів на запитання студентів.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: