fbpx

Порошенку висунуті 11 звинувачень у злочинах, які мають бути розслідувані через процедуру імпічменту

Політика 18:14, 25.04, 2018

РУХ НОВИХ СИЛ ініціює процедуру імпічменту президента через Верховну Раду згідно із законодавством, яка передбачає на першому етапі внесення подання про ініціювання процедури імпічменту за підписами 226 нардепів.

Про це заявив один з лідерів РУХУ НОВИХ СИЛ народний депутат Юрій Дерев'янко під час акції РНС біля Адміністрації Президента України у середу, 25 квітня.

"Що нам робити, коли Гарант Конституції, Президент України вчиняє злочини, порушує закон?" – звернуся Дерев'янко до людей, які зібрались на акцію.

За словами Дерев'янка, в Україні немає ефективного механізму, коли Президента можна відправити у відставку, застосувавши імпічмент.

"На превеликий жаль, жоден правоохоронний орган сьогодні не може безпосередньо розслідувати злочини Президента. Це можна робити виключно за певною процедурою, і розслідування може розпочатись, коли ми ініціюємо процедуру імпічменту", – сказав депутат.

Він повідомив, що підготував відповідний проект постанови "Про ініціювання питання про усунення Порошенка П. О. з поста в порядку імпічменту". За словами нардепа, він разом з активістами, депутатами юристами, журналістами описали у пояснювальній записці до цієї постанови наступні факти, які потребують ретельного розслідування:

1) Факти про наявність у Порошенка незадекларованого майна, корпоративних прав та коштів, які розміщуються в офшорних юрисдикціях, та уникнення ним оподаткування в Україні на суму понад 25 мільйонів доларів, які були оприлюднені журналістами-розслідувачами Центру розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP та "Слідства-Інфо" на основі даних Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ).

2) Інформація про впровадження схеми "Роттердам+", яка внаслідок закуповування вугілля за завищеними цінами призвела до підвищення тарифів на комунальні послуги та забезпечила понад 20 млрд гривень. прибутків олігарху Ахметову та Порошенку, що став фактичним співвласником компанії ДТЕК. 

3) Інформація, оприлюднена журналістами газети "The New York Times", німецькими журналістами газети "Frankfurter Allgemeine Zeitung", українськими журналістами в обкраданні української армії, зароблянні корупційних статків в сфері оборони, постачання українській армії обладнання за завищеними цінами, які виготовлені на підприємствах, власником яких є Порошенко, та здійснення тиску на НАБУ та суди з метою приховування фактів цієї корупції.

4) Інформація про факти, які містять ознаки злочину, щодо замовлення ремонту фрегату "Гетьман Сагайдачний" на 15 мільйонів гривень у ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському", кінцевими бенефіціарами якого є Порошенко та Кононенко.

5) Інформація, оприлюднена в ЗМІ, щодо володіння незадекларованими зерновими та крохмальними бізнесами в державі-агресорі Російській Федерації, а також ведення бізнесу з Новошахтинським нафтопереробним заводом, який є постачальником палива в тимчасово окуповані території України, і з ТД "КАМАЗ", який знаходяться під санкціями РНБОУ.

6) Інформація, оприлюднена в ЗМІ, про інвестування Порошенком 100 мільйонів доларів США та отримання прибутків в державі-агресорі Російській Федерації з Липецької фабрики у сумі 1,4 мільярди гривень за час війни в Україні.

7) Інформація, оприлюднена в ЗМІ народним депутатом України Олександром Онищенком, у отриманні Порошенком хабара в розмірі 10 мільйонів доларів від колишнього міністра екології Миколи Злочевського та передачі ним Порошенку 50% у газовому бізнесі, результатом чого стало закриття кримінальних справ проти Злочевського. Звинувачення у отримані хабара Порошенком у сумі 6 мільйонів доларів за реєстрацію кандидатом в депутати Олександра Онищенка, здійснення підкупу народних депутатів на користь Петра Порошенка. 

8) Інформація, оприлюднена в ЗМІ, щодо передачі контролю над частиною нафтопродуктопроводів Самара – Західний напрямок та Грозний – Армавір – Трудова протяжністю 1433 км, що пролягають через територію України, через низку компаній до олігархів Сергія Курченка та Віктора Медведчукуа та отримання Порошенком 50% прибутків за "дахування" цієї незаконної оборудки.

9) Інформація у ЗМІ про незаконне захоплення земельних ділянок, зокрема захоплення землі в так званому "Царському селі" в центрі міста Києва, отримання 100-мільйонних пільг та несплати земельного податку ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському", купівля землі для торгово-розважального центру за зниженою ціною, захоплення бази відпочинку у селі Козин, де зараз знаходиться маєток Порошенка.

10) Інформація, оприлюднена активістами "Центру протидії корупції", про те, що 1,5 млрд конфіскованих грошей Януковича спрямовано на корупційні дотації друзів Порошенка, аграрних олігархів Юрія Косюка та Олега Бахматюка.

11) Інформація, оприлюднена у засобах масової інформації, про ведення П. О. Порошенком всупереч законів України спільного бізнесу із російським олігархом Костянтином Івановичем Григоришиним та отримання внаслідок цього багатомільйонних доходів.

Дерев'янко повідомив, що отримав у Верховній Раді офіційний пронумерований підписний лист на 22 аркушах, на якому уже з'явився перший підпис.

Він закликав кожного українця, який не хоче миритись з корупцією топ-посадовців, вимагати від свого депутата-мажоритарника, а також депутатів, які пройшли по списках, підписати цю постанову.

"Я переконаний, що все залежить від нас, саме ми можемо зараз дати потужний імпульс кожному народному депутату приєднатись до цієї ініціативи, підписати це подання, ініціювати процедуру імпічменту і продовжувати наш мирний протест", – підсумував Юрій Дерев'янко.

Нагадаємо, у середу, 25 квітня 2018 року, біля Адміністрації Президента України відбулась акція протесту, у ході якої представники РУХУ НОВИХ СИЛ Михайла Саакашвілі заявили про новий етап протесту за імпічмент, оголосили про початок юридичної процедури імпічменту Президента та провели своєрідний перформанс, який символізував свавілля і безпринципність Президента Порошенка у розкраданні країни.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: