fbpx

Porto Franko підготував п'ять днів безкоштовних фільмів. КІНОПРОГРАМА

Культура 17:26, 13.06, 2018

Кінопрограма Міжнародного фестивалю актуального мистецтва Porto Franko 2018 цього року теж підійнялася в небо.

Для глядачів запланували вісім кіносеансів протягом п'яти днів у кінотеатрі "Люм'єр". Глядачам пропонують комедії, драми, короткометражки та сучасне кіно. Усі сеанси безкоштовні.

13 червня, 21:30

1Розпочнеться кінопрограма сьогодні з перегляду фільму Олександра Довженка 1935 року "Аероград"Початок 30-х років. На Далекому Сході заплановано закласти оборонний форпост східних кордонів держави. Та на заваді стають диверсанти, місцеві старовіри та зрадники. Силами колишніх партизан подолано всі перешкоди будівникам нового міста Аерограда.

 

 

14 червня, 21:30

2

У березні 2018 року Довженко-Центр представив у Києві сенсаційну кінознахідку – монтажний фільм "Документи епохи" (1928), що об’єднав в одному творі унікальні кадри Києва, Одеси початку XX століття та кінохроніку історії України від Першої світової війни до кінця 1920-х років.

Стрічку, створену в стилістиці розробленої Есфір Шуб конструктивістської системи "монтажу фактів", в останній рік свого перебування в Києві створив опальний український режисер Леонід Могилевський, більше знаний як Леонід Моґі, чільний представник французького авангардного кіно 1930-х та натхненник Квентіна Тарантіно.

Найцікавіше в "Документах епохи" – показ рідкісних кадрів за участі діячів української революції. Вокзалом Києва незадовго до свого вбивства крокує командувач німецьких військ Герман фон Ейхгорн, гетьман Павло Скоропадський накриває щедрий стіл для своїх союзників, Володимир Винниченко та Симон Петлюра мерзнуть на січневому морозі біля Софіївського Собору, загони Міхаїла Муравйова проходять Києвом, Християн Раковський вітає солдатів Червоної армії в Харкові, з трибуни виступає нарком освіти та патрон українізації 1920-х Микола Скрипник та багато інших кінодокументів.

 

14 червня, 23:00

3П’ята збірка українських короткометражних фільмів "Українська Нова Хвиля", випущена в прокат Національним центром Олександра Довженка, відкриває Ночі короткого метру на Міжнародному фестивалі актуального мистецтва PORTO FRANKO 2018.

Українська Нова Хвиля – проект презентації найкращих короткометражних фільмів українських режисерів-дебютантів поточного року. Започаткований Національним центром Олександра Довженка 2012 року, він щороку представляє у всеукраїнському прокаті найкращі короткометражні дебютні роботи молодих українських режисерів, що пройшли селекцію та були відзначені на національних та міжнародних кінофестивалях.

Вісім фільмів стали учасниками цьогорічної "Хвилі".

 

15 червня, 21:30

4Глядачам покажуть стрічку Аркадія Непиталюка 2017 року "Припутні"

Ми ніколи не можемо знати, що на нас чекає за рогом… чи то пак, за поворотом. На одній із автобусних зупинок Ніжина провінційний таксист Юра випадково натрапляє на молоду дівчину Свєту. Коротенькі шортики Свєти змушують таксиста натиснути на гальма. Свєта та її мати спокушають Юру певною сумою грошей на поїздку у Припутні – забуте Богом і людьми село. Цей короткий візит до Свєтиної бабці Зіни для жінок – щорічний обтяжливий обов’язок.

Через неймовірний збіг обставин Юра змушений залишитися у селі – тепер взагалі невідомо, коли він  дістанеться додому та які ще несподіванки  приготувала для нього доля. Жінки, звісно, нічого про  це не знають, вони собі зайняті своїм: з’ясовують  стосунки. Сімейні таємниці, одвічний конфлікт поколінь та… несподівана правда. І тільки наступного ранку ми дізнаємося, до чого привела та випадкова зустріч Юри зі Свєтою на автобусній зупинці.

 

15 червня, 23:00

5Громадська організація СУК (Сучасне Українське Кіно) – команда молодих кінематографістів та медійників, яка протягом останніх кількох років створила платформу підтримки національного кінопродукту, – долучається до кінопрограми Міжнародного фестивалю актуального мистецтва PORTO FRANKO 2018. У рамках спеціальної події "Ніч короткого метра" СУК і, зокрема, українські режисери та режисерки – Валерія Сочивець, Максим Наконечний та Жанна Озірна представлять дві програми фільмів.

Перша з них об’єднана темою кохання і всього, що з ним пов’язане – від ейфорії почуттів до травматичного досвіду, від насолоди до неспокою. Сюди увійшло п'ять короткометражок.

Друга кінопрограма в рамках "Ночі короткого метра" на PORTO FRANKO 2018 – це фільми учасників громадської організації "Сучасне Українське Кіно" (СУК), які здобули перемогу у національних конкурсах провідних українських фестивалів 2017 року, таких як: МКФ "Молодість", Одеський міжнародний кінофестиваль та Львівський міжнародний фестиваль коротометражних фільмів Wiz-Art. Глядачі зможуть побачити чотири короткометражки.

 

16 червня, 21:30

6Психологічну драму Марини Степанської 2017 року "Стрімголов" можна буде побачити у суботу. Історія ірраціонального кохання двох маленьких людей під час великих змін в країні.  Антон – 27-річний колишній вундеркінд-музикант, що не зміг впоратися з покладеними на нього сподіваннями, повертається додому після кількарічного навчання в Швейцарії і п’яти місяців, проведених в психоневрологічному диспансері під Києвом, де він лікувався від алкогольної залежності. На ці 5 місяців припадає "зима, що нас змінила" 2013-14 року. Тож нове життя означає для Антона не тільки відсутність друзів, колишніх звичок і справи всього життя – музики, а й будь-яких правил, за якими можна вписатися в нову реальність.

Катя – одна з тисяч дівчат, що винаймають мікрокімнати в кам’яних джунглях Троєщини, за два дні має їхати до Берліна зі своїм бойфрендом, німецьким фотокором. Випадкова зустріч Каті і Антона змінює все.

 

16 червня, 23:00

7Кінокомпанія "Директорія Кіно" долучається до кінопрограми Міжнародного фестивалю актуального мистецтва PORTO FRANKO 2018. Один із лідерів у виробництві актуального українського кіно в рамках проекту репрезентує короткометражні фільми, які за останні кілька років відкрили нову генерацію української режисури. Кожна з семи стрічок – активно присутня на міжнародному кіноринку. Кожен сюжет промовляє в особливий спосіб до глядача. 

 

 

17 червня, 21:30

8Українсько-італійський комедійний фільм розповідає про 40-річного італійця-невдаху на ім’я Ісідоро – Ізі, який за проханням брата везе із Італії у високогірне карпатське село труну із тілом загиблого на будівництві українського заробітчанина-маляра Тараса. На українсько-угорському кордоні його ніхто не зустрічає, і він вирішує самотужки шукати в Україні місце народження та майбутнього спочину українця.

Фільм “ІЗІ” отримав "Гран-прі журі" на 35-му Annecy Cinema Italien (2017 р.) – у головному конкурсі найбільшого фестивалю італійського кіно за межами Італії, Приз журі найкращому акторові на Фестивалі комедійних фільмів у Монте-Карло (2018 р.).

 

Окрім вищеперелічених фільмів, у рамках Міжнародного фестивалю актуального мистецтва PORTO FRANKO 2018 відбудеться презентація Кінокомісії Івано-Франківська (IF.Film Commission). Організатори підготували особливу підбірку короткого метра "Від 90-х до сьогодні" – відеоарт, створений франківськими митцями. Мох (Олег Гнатів) та Тарас Прохасько, Ростислав Котерлін, Ярослав Яновський, група Cube, I’m-Local – і це ще далеко не ввесь список відеоартистів.

Що чекає глядача:

  • Презентація Кінокомісії Івано-Франківська (IF.Film Commission). Розповімо, що ж таке Кінокомісія, для чого вона в Івано-Франківську та за чим ми в Канни на фестиваль їздили.
  • Показ Франківського відеоарту "Від 90-х до сьогодні" за участі його творців.

І звісно:

  • Червона доріжка
  • Коктейлі та музика
  • Фотозона

Щоб потрапити на цю подію, необхідно придбати квиток на відвідання денної програми Палацу Потоцьких 15 червня. Вартість квитка – 40 грн.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: