fbpx

"Портрети з минулого" Одарки Долгош у Музеї мистецтв Прикарпаття. ФОТО

Суспільство 14:45, 06.11, 2016

У малому залі Музею мистецтв Прикарпаття відкрилась виставка картин закарпатської художниці Одарки Долгош "Портрети з минулого". В техніках пастелі та рельєфу художниця поєднує старі сімейні фото з сакральними символами та символами природи.

"За основу взяла графічну манеру і відтворила в картинах знимки представників нашого родоводу, яких я не знала – прабабусі, прадідусі. Так зародилася нова серія. Потім я почала доповнювати її вже не портретами, а образами з минулого – покинуті будинки, в яких ще зберігається древній дух, вулиці і розп’яття, які можна побачити у нас на Закарпатті", – розповідає художниця Одарка Долгош.

Картини створені в техніках пастелі та авторській техніці рельєфу. Художниця створює на полотні фактуру, завдяки якій картина стає рельєфною, об’ємною, пише Репортер.

"Зображення таких пейзажів – це передача сакрального стану самої художниці, – говорить куратор виставки художник Михайло Тимчук. – Вона не шукає для себе простих традиційних варіацій, створює роботи за особистими відчуттями. Завдяки авторській техніці роботи набувають внутрішнього колориту. Кожен пейзаж, кожна хатина – це певний портрет життя, традицій, культури, образу".

На виставці представлено 22 роботи. Серед них – кілька диптихів і триптихів.

Виставка триватиме до 22 листопада.

Довідково: Одарка Долгош – член Національної спілки художників України, працює у галузі станкової, книжкової графіки та живопису. У 2005 та 2011 роках здобуває диплом  Лауреата обласної премії ім. Й. Бокшая та А. Ерделі в галузі образотворчого мистецтва.

У 2000 році організовує й очолює Асоціацію творчих жінок Закарпаття "Нова форма" й працює над здійсненням міжнародних та всеукраїнських культурно-мистецьких проектів. 2007 р. за значний особистий внесок у розвиток українського образотворчого мистецтва, вагомі творчі здобутки і високу професійну майстерність нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступеня (Указ Президента України № 957 від 10.10.2007 р).

Фото – Тетяна Павлик.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: